Loppuu se pisinkin loma ja jää kaipaus siihen olemisen vapauteen, joka sinä aikana on ollut.
Koin kahden viimeisen vuorotteluvapaaviikon aikana kirjoittaille tyypillistä kirjoitusjumia, osa menee atk:n piikkiin, en vain halunnut koskea koneeseen ellei ollut ihan välttämätöntä.
Aloin pitää nukkumispäiväkirjaa, paperisena, koska edellämainittu jumitus. Syy nukkumispäiväkirjan aloitukseen on se, että sellaiset uupumisen olotilat joita koin lähes päivittäin töissä ja joiden toivoin menevän vapaan aikana ohi eivät ole menneet ohi. Olen joutunut toteamaan sen tosiasian, että ne ovat tulleet pysyväksi osaksi syövän jälkeistä elämääni.
Haluttomuus palata tavalliseen työarkeen on huomattavan kosketeltava. Ehkä osa siitä selittyy mukavuudenhalulla ja sillä että tämä rento aamuoleminen jää nyt pois. Osa myös sillä että edellä kertomani uupuminen on tullut pysyväksi. Joudun sopeutumaan muutokseen johon moni muukin on joutunut sopeutumaan. Se saattaa tarkoittaa sitä että en ole enää sataprosenttisen työkykyinen joka päivä.
Mutta nyt aloitan työt eli etätyöt kotikonttorille ja huomenna on huhtikuu.
Tämä on Talviunipäiväkirjan viimeinen päivitys. Tästä eteenpäin tulee jotain muuta, joka härmistynee sanoiksi tulevan viikonlopun ja pääsiaisen aikana.
Hyvä päiväkirja
Tällä viikolla tapahtui se, mitä olen koko autoiluikäni pyrkinyt välttämään. Kolari, johon olin itse syyllinen. Päivänä, jolloin sadat muutkin atuoilijat löysivät itsensä samasta tilanteesta. Puolen sekunnin herpaantuminen, tömäys, risteys täynnä kappaleita, jotka on irronneet kahdesta toisiinsa törmänneestä autosta.
Hyvä puoli tässä oli se, että vauhti oli pieni eikä henkilövahinkoja tullut. Omat lihakset ja niska olivat keskiviikkona jumissa, mutta sekin on nyt mennyt ohitse. Olen hiihtänyt joka päivä, liekö se yksi lihaksia elvyttänyt keino, laittaa ne töihin.
Kolme päivää olen ollut myös koskematta läppäriin. Siitä on seurannut se, että löysin YLE Areenasta uuden tosi-tv -sarjan nimeltään Suuri karamiikkakisa. Kilpailussa toisistaaan ja taidoistaan ottavat mittaa kaksitoista keramiikkaharrastajaa.
Olen oppinut, että savea on todella monen laatuista, eri tarpeisiin soveltuvaa ja sen muokkaus on vain mielikuvituksesta kiinni. Pinnan kuviointi ja väritys ovat vain esineen tai teoksen tekijän mielikuvituksesta kiini. Oikeilla valinnoilla savesta voi tehdä melkein mitä vain ja kaikkea muutta, mutta ei vaatteita.
Keramiikka on yhtä yllätyksellistä kuin liikenteessä liikkuminen. Kummassakin voi ennakoida paljon, mutta siitä huolimatta yllätyksiä tulee. Hetken herpaantuminen voi saada aikaan räjähtäneen katastrofin. Palasia on ympäriinsä ja hetki menee ennekuin kaikki on taas selvää.
Vahinko ei tule kello kaulassa, ei liikenteessä eikä keramiikan tekemisessä. Kumassakin virheen voi analysoida vasta sen tapahduttua. Ihminen on erehtyväinen ja koneisiinkin voi tulla vikoja.
Juuri loppuneen "Oman elämäsi runoilija"-kurssilla harjoiteltiin kirjoittamista tekstejä erilaisilla kirjoitustekniikoilla. Ne ovat hyviä apuvälineitä silloin kun haluaa kirjoittaa mutta varsinaista ideaa ei juuri sillä hetkellä tekstille ole olemassa.
Opin sellaisia tekniikoita kuin: somerunous, hakukonerunous, kollaasi, luettelot ja listat ja päällekirjoitus. Somerunoudessa määrittelevä tekijä on esimerkiksi twitterin merkkimäärä, kollasissa otetaan muiden tekstejä ja yhdistellään niitä sattumanvaraisesti, sana sieltä lause täältä.
Päällekirjoituksessa otetaan myös jonkun muun teksti ja muokataan se omaksi niin, että siitä vielä tunnistaa ehkä alkuperäisen tekstin josta tai johon se on tehty. Tätä ovat tehneet paljon Vain elämää -sarjan musiikintekijät. Ovat olleet aivan kertakaikkiaan taitavia.
Edellä kertomani tekniikat sisältävät jo sen, että kirjoittamiseen voi inspiroitua muiden teksteistä. Tuottamasi teksti joko sisältää tuon toisen tekstin osia tai on ihan kokonaan sinun omaa ajatatteluasi. Sellaista se elämäkin on.
Tänään kirjoitin kollaasityyppisen tekstin aja paremmin -kirjasta. Kirjan nimi on kirjoitettu pienillä kirjaimilla, tämä ei siis ole kirjoitusvirhe. Teksti löytyy Runoja alasivun puolelta.
Kirja jäi käsiini viimeksi sotkun kirjastossa ollessani, kun poistin vanhoja kirjoja, jotta saadaan uusille tilaa.
Miksi se jäi käsiini? Siksi, että opetan poikaani autolla ajamisen vapauttavaan maailmaan ja toiseksi on aika mielenkiintoista tutustua kirjaan jossa kerrotaan auton ja ajamisen ohjeita vuodelta 1962. Ajalta, jolloin turvavyö ei ollut auton vakiovaruste ja sen käyttökin tuli pakolliseksi suomessa vasta vuonna1975.
Kolmas syy oli tutustuminen aikakautensa kirjalliseen ilmaisuun. Se kun on muuttunut vuosikymmenien aikana melko paljon. Heti toisella sivulla eteen tuli lause "Jäljellä on kuitenkin eräitä uskollisia palvelijoita". Mielenkiintoinen ja humoristinen ilmaisu näin nykynäkökulmasta nähtynä. Varsinkin kun kyse oli auton erilaisista merkkivaloista ja mittareista.
Palataan siihen, että eri tekniikoilla voi kirjoittaa vaikka sitä varsinaista kirjoittamisen aiheinspiraatiota ei juuri sillä hetkellä olisikaan, vain se kova halu saada jotain kirjoitetuksi. Ei tarvitse odotella tai haeskella sitä aihetta, niitä on ihan nenän edessä. Mitä arkipäiväisempi, sitä parempi.
Tältä osin vuorotteluvapaani yksi tavoite on toteutunut. Olen oppinut kirjoittamaan uusilla tavoilla. Inspiroitunut toisten teksteistä, musiikista ja maalauksista tai vaikka paneelikeskustelusta. Ei tarvitse olla L. Onerva kirjoittaakseen omasta elämästään ja siitä mitä juuri nyt näkee arkipäivässään.
Stressi voi aiheuttaa satunnaista muistin menetystä. Saman ilmiön aiheuttaa sytostaattihoidot eli meillä syöpähoidetuilla on silloin sytoaivot. Sitä kutsutaan toisinaan myös aivosumuksi.
Sytoaivot aiheuttavat unohtelua, ajatusten karkailua ja katoamista, muistisairausoireiden tapaisia oireita. Työpaikalla sytoaivot eivät siedä kovin hyvin avokonttoria tai sen tapaisia työtiloja, ääniherkkyys kasvaa, keskittyminen on ajoittain heikompaa ja erityisesti silloin jos on nukkunut huonosti.
Siihen ei varsinaisesti ole mitään apua, muuta kuin aika. Ajan kanssa aivot toipuvat toisilla paremmin ja nopeammin, toisilla hitaammin. On vain siedettävä sitä, että pää ei ole ihan sama kuin ennen eli sen toiminta on hitaampaa.
Muistilappuja pitää olla, kalenterin täytyy olla paperinen, koska itselläni ainakin käsinkirjoitettu jää paremmin mieleen.
Eniten itselleni harmia tuottaa se, että ajatus katoaa silmän räpäyksessä enkä sitten muista enää mitä piti tehdä. Joskus löydän ajatukseni, kun menen takaisin siihen pisteeseen missä olin juuri ennenkuin ajatus katosi, joskus sekään ei auta.
Mielikuvitukseeni sytostaatit eivät vaikuttaneet, toisinaan tuntuu että ne jopa paransivat sitä. Niin, mitäs minun sitten pitikään kirjoittaa? Jotenkin tuntuu että se liittyy luovuuteen, mutta eipä mittään palataan siihen sitten toinen kerta.
Ole armollinen itsellesi. Mitä se oikein tarkoittaa?
Vaikeiden sairauksien tai suuren työtaakan keskellä, meille sanotaan, että pitäisi olla armollinen itselleen. Mutta, mitä se oikein tarkoittaa? Millaisia asioita pitäisi sisällyttää tuohon armolliseen ajatteluun? Ajattelen itse näin: armollisuus on itsensä hyväksymistä, omien hyvien ja huonojen puolien sekä omien rajoitteiden hyväksymistä. Armollisuus on sitä, että ei moiti itseään kaiken aikaa. Armollisuus on sitä, että kiittää itseään pienestäkin hyvin tehdystä työstä, siitä että jaksoi imuroida tänään, siitä että kävi kävelylenkillä.
Omassa mielessäni sana armollisuus on jo kokenut hieman inflaatiota, se on kulunut liiassa käytössä. Haluan sanoa selkokielisesti, ole kiltti itsellesi. Salli itsellesi huonot hetket, koska niitä hyviä on tulossa. Anna hyville hetkille mahdollisuus. Kysyn monesti itseltäni, tuntuisiko hyvä hetki hyvältä ilman näitä huonoja hetkiä? Vastasin, ei tuntuisi. Jos jatkuvasti olisi vain hyviä hetkiä, ne arkipäiväistyisivät ja menettäisivät merkityksensä hyvinä hetkinä. Pitäisi etsiä aina vain parempia hetkiä ja sehän ei todellisuudessa ole mahdollista. Arkipäiväiset asiat ovat hyviä ja arvokkaita. Kehun itseäni siitä, että olen saanut arkeni sujumaan ihan tavallisella tavalla. Se on sitä, että on kiltti itselleen.
Jos ei jaksa, se on okei
Jos nukuttaa päivällä, pitäisi sallia itselleen päiväunet. Ei tarvitse kokea huonommuutta siitä, että nukuttaa. Jokaisen elimistö toimii eri tavalla, toiset tarvitsevat päiväunet ja toiset eivät. Väsymys tai virkeys voivat kumpikin johtua sairaudesta tai henkilökohtaisista ominaisuuksista, emme voi verrata tässä asiassa itseämme jonkin toiseen.
Jos ei nukuta yöllä, pitäisi hyväksyä se, että juuri nyt ei nukuta ja että on ihan okei olla hereillä kello kaksi yöllä. Kun ajatukset alkavat pörrätä sata lasissa, kirjoitan ne paperille ja teen itselleni voileivän. Sitten voin taas koittaa tulisiko uni. Auttaisiko sinua rentouttavan äänikirjan tai musiikin kuunteleminen unen saamiset? Entä painopeitto? Keinoja on, kokeilemalla löydät omasi. Niitä voi olla useita, sama juttu ei ehkä toimi monena yönä peräkkäin. Olen itsekin kokeillut monia keinoja ja niiden yhdistelmiä. Joku yö toimii jokin toinen ja toisena yönä taas jokin muu. Siitä ei pidä soimata itseään, ettei juuri tämä keino toiminut juuri nyt.
Jos asunto on sekaisin ja villakoiria nurkissa, mutta nyt vain voimat eivät riitä siivoamiseen. On ihan okei, että siivoaa sitten kun jaksaa ja sen verran kuin jaksaa. Sallittua on myös pyytää ystävää auttamaan siivoamisessa. Yhdessä siivoaminen on paljon hauskempaa kuin yksin.
Jos ei vaan jaksa eikä pysty. Pyydä apua ystäviltäsi, perheenjäseniltä tai vaikka seurakunnasta. Kun kaikenlainen jaksaminen on lopussa, negatiivinen olotila alkaa ruokkia itseään. Silloin on pyydettävä apua, vaikka se ensin tuntuisi kuinka nololta. Salli itsellesi helpotus arkeen, pyydä kaveri kanssasi käymään kaupassa, pyydä kaveri kanssasi lenkille, kahville, teatteriin, ihan mihin vain. Apua ei osata tarjota, ellei tiedetä sen tarpeesta.
Jos on masentunut mieliala ihan mistä vaan, eikä sitä osaa kohdistaa mihinkään erityiseen, sekin on ihan okei. Kaikki tunnetilat ovat oikeita ja sallittuja. Sinä tunnet siten kuin tunnet. Jos sinua itkettää, anna itkun tulla, jos sinua naurattaa, anna naurun tulla. Jos haluat heitellä astioita, heitä jotain mikä ei mene rikki. Hyvin terapeuttista minulle itselleni oli repiä vanhoja kirjoja, joita ei enää tarvita. Minun piti ensin sallia itselleni se, että tämä kirja on lupa tuhota.
Jos apaattinen päiväsaikaan, vaikka olet nukkunut hyvin, on mahdollista, että aivosi huijaavat sinua ajattelemaan ikäviä ajatuksia. Ota ne haltuun, sano että nyt olen väsynyt, nämä ajatukset ovat vinossa, en oikeasti ajattele itsestäni näin. Minä olen mukavampi kuin ajatukseni nyt haluavat kertoa.
Jos et jaksa tehdä ruokaa, on ihan sallittua hakea ruoka puolivalmiina tai kokonaan valmiina kaupasta. Siitä ei tarvitse moittia itseään, vaikka olisitkin ollut vakaasti valmisruuan vastustaja. Ei se nyt niin iso ero ole siihen, että käyt ravintolassa syömässä. Kaupan ruuan kanssa ero tulee vain siitä, että tiskit ja roskat jäävät sinulle.
Minun pitäisi liikkua, mutta mikään ei kiinnosta. Joskus on niin, että ensin on pakotettava itsensä aluksi kävelylenkille ja sitten voi lisätä esimerkiksi pyöräilyn tai talvella hiihdon. Liikunta tekee hyvää, mutta sitäkin pitää tehdä pieni pala kerrallaan. Voimat ja jaksaminen lisääntyvät, kun joka päivä liikut vähän enemmän kuin eilen. Hyväksy se, että pienillä askelilla pääsee eteenpäin. Maratoniakaan ei opita viikossa eikä kuukaudessa.
Minun pitäisi soittaa kavereille, mutta en jaksa kuunnella heidän puhettaan siitä, miten hyvin heillä menee. Ei ole pakko, jos et jaksa kuunnella jotain kaveriasi, ei tarvitse. Sinulla ei tarvitse olla huono omatunto siitä, että et soita ja jaksa kuunnella häntä. Ihmiset vieraantuvat toisistaan, toisten persoonallisuus muuttuu ja silloin ennen hyvin toiminut kaverisuhde ei enää toimikaan. Ei se ole sinun syysi, ei se ole kenenkään syy.
Arvosta itseäsi ja osaamistasi
Vertaamme osaamisiamme ja taitojamme toisten taitoihin. Minä en osaa kutoa villasukkaa tai minä en osaa kirjoittaa runoja. Ei tarvitse, löydä oma osaamisalueesi. Tee se omalla tavallasi, älä vertaa aikaansaannostasi toisten töihin.
Käy oman mukavuusalueesi reunoilla tai mene niistä reilusti yli. Askel kerrallaan. Haluaisitko laulaa, mutta et uskalla. Kokeilisitko kuoroa, siellä voi laulaa muiden kanssa eikä kenenkään ääni erotu joukosta. Haluatko maalata taulun? Mene kurssille ja opettele. Taulun maalaamisessa on enemmän vaiheita kuin mitä olemme joskus koulussa oppineet. Sinun ei tarvitse olla Helena, maalataksesi kauniita tauluja. Sinun taulusi kuvastaa sinun persoonaasi, ei Helenen. Kun sinun tekemäsi taulu tuo sinulle hyvän mielen, silloin taulu on onnistunut. Maalaa itsellesi, älä toisille.
Lapset eivät lannistu vaan harjoittelevat ja harjoittelevat. Muistatko, miten itse opettelit polkupyörällä ajamista? Kuinka vaikeaa se oli ensin ja sitten sinä vain opit, koska harjoittelit sinnikkäästi. Sitä ennen harjoittelit kävelemään ja kiipeämään. Harjoittele samalla tavalla itsesi ja ajatustesi hyväksymistä.
Nauti itsekseen olemisesta ja hiljaisuudesta. Jos sinulla on lemmikki, ota se kainaloon ja laita silmät kiinni, kuvittele vaikka kaunis kesäpäivä voikukkanurmikolla.
Tee lista asioista, joita osaat tehdä. Kaikki käy, ihan kaikki. Aloitetaan siitä, että osaat: pukeutua, pestä hampaat, laittaa aamupalaa, lukea uutisia ja selata nettiä, kirjoittaa viestejä ja sähköpostia. Tehdään niistä osaamispäiväkirja, samalla tavalla kuin ruokavalion uusijat tekevät aluksi ruokapäiväkirjan. Havainnollistetaan oma osaaminen ja pärjääminen arjessa. Tuntuu aluksi vaikealta, mutta helpottuu kun niitä ranskalaisa viivoja vain tulee, yksi kerrallaan. Itseä on helpompi arvostaa, kun tietää mitä osaa, osaa sen juuri niin hyvin, että sillä pärjää.
Olen kuluneen viiden kuukauden aikana osallistunut erilaisiin kirjoitusharjoituksiin ja minikursseille. Tällä viikolla EilaBertta kysyi, kuka sinä olet Kalevalan hahmoista? Kehen hahmoista itse samaistut? Kuka tuntuu läheisimmältä? Miksi? Mitä yhteistä sinulla on hahmon kanssa? Mitä voisit häneltä oppia?
Ensin olin sitä mieltä, että en löydä yhdestäkään Kalevalan hahmosta itselleni sopivaa. Kävin kuitenkin läpi hahmot ja yllätys, yllätys, sieltä löytyi Lemminkäisen äiti.
Lemminkäsen äiti, varoittelee ja neuvoo poikaansa, mutta käy myös reippaasti toimeen, kun Lemminkäinen tarvitsee apua. Nimettömäksi (hänellä ei ole Kalevalassa etunimeä eikä sukunimeä) jätetty äiti kuvataan mahtavana loitsijana ja parantajana, joka saa palautettua poikansa henkiin.
Lemminkäisen äiti tarttuu reippaasti toimeen, kun hänen lapsensa on pulassa. Näin olen tehnyt itsekin. Usein tuo toimeen tarttuminen on vaatinut sellaista rohkeutta ja määrätietoisuutta, jota olen sitten jälkeenpäin vain ihmetellyt, mistä se tuli. Tuli mistä tuli, mutta tarpeeseen tuli siinä tilanteessa, kun omaa lasta piti auttaa.
Hahmon lyhyt kuvaus tuntui edellä kuvastusta syystä läheisimmältä ja se myös yhdisti minun persoonani tuohon hahmon persoonaan. Äiti, joka puolustaa ja auttaa lastaan. Kaiken hädän ja uupumuksen keskellä. Elämä on kovaa, on laitettava kova kovaa vastaan ja tehtävä oikeita asioita, jotta seuraava luku elämässä olisi helpompi. Tai, ei ehkä helpompi, mutta ei ainakaan vaikeampi. Jos siitä huolimatta käy niin, että haasteet vain jatkuvat, olet ainakin tehnyt kaiken sen mitä voit ja pystyit.
Voisin oppia tältä hahmolta hiljaista läsnäoloa. Voimaa, joka huokuu ilman sanoja, kuin taika ja kuudes aisti. Hiljaisen läsnäolon avulla, voisin nähdä paremmin läheisteni huolet ja auttaa heitä pääsemään vaikeuksista yli, kunkin omalla tavallaan.
Tietenkin läheisteni ja ystävieni auttaminen on tärkeää, tosin joudun aina laittamaan oman jaksamiseni sen kaiken edelle. Taruhahmona Lemminkäisen äiti pystyi asioihin, joihin meistä tavallisista ihmisistä ei kukaan pysty.
Näillä mennään, välillä jaksetaan paremmin ja välillä sitten on pakko lepäillä enemmän.
Omatoimisissa aikuisten harrastusryhmissä on useita viikkoja väännetty kättä siitä, mikä on suositus ja mikä on määräys. Voiko suositusta määrätä käytettäväksi kuin määräystä vaikka se on suositus?
Koitin vääntää tämän asian itselleni rautalangasta ja keksin verrata sitä mopokypärän käyttöpakkoon, joka oli ensin vain suositus. Kuka käytti kypärää kun sitä ei ollut vielä pakko käyttää? Aika harva.
Kypärää käyttivät vain ne, jotka oikeasti halusivat välttää vakavat vammat kypärän avulla. He eivät halunneet vammautua loppuiäkseen tietäen että sen olisi voinut välttää kypärää käyttämällä. Onnettomuutta kun ei aina voi välttää vaikka itse toimisi liikenteessä ennakoivasti.
Tässä ajatusyhtälössä kypärä on suositus ja koronavirus onnettomuus. Haluammeko noudattaa suosituksia vai emme? Haluammeko että suosituksista tulee määräyksiä, koska emme ole noudattaneet riittävän hyvin suosituksia? Koitammeko onneamme niin pitkälle että onnettomuus kohtaa meidät.
Virus on siitä ovela onnettomuus, että on vain ajan kysymys milloin on niin huono tuuri että joku tartunnan saanut on riittävän kauan liian lähellä. Virus toimii ennakoimattomasti.
Noudattamalla näitä suosituksia, hidastamme nykyisen viruksen ja sen muuntovirusten leviämistä, kunnes suurin osa meistä on saanut rokotteen eli jonkinlaisen palomuurin virusta vastaan.
Muutaman päivän ajan olen miettinyt, minne aika katoaa? Miksi se kuluu niin nopeasti kun sen kulumista ei odota? Miksi odottavan aika on pitkä?
Aika tuntuu katoavan jonnekin, ikäänkuin se valuisi sormien välistä ilman että ehdit käytää siitä jokaista sekuntia, joka olisi mahdollista käyttää. En ehdi niin paljon kuin luulin. Olenko kenties hidastunut iän myötä? Lisää kysymyksiä ilman vastauksia.
Ajan kulumista ihmettelee varmaan yksi ja toinen. Sanotaan että aika kuluu nopeasti kun on kivaa, se tuntuu olevan totta. Nukkuessakin aika kuluu nopeasti, varsinkin jos nukkuu sikeästi ja hyvin. Päinvastaisessa tilanteessa yö on hirvittävän pitkä. Odotat, että nukahtaisit, etkä sitten nukahdakaan. Onko Nukkumatti kenties unohtanut käydä luonasi vai onko unihiekka ollut huonolaatuista? Epäreilua joka tapauksessa.
Alan pian etsiä käsijarrua ajan kulumiselle, koska kohta koittaa maaliskuu. Maaliskuu tarkoittaa viimeisen vapaakuukauden alkamista. Sitten on hiihtämiset hiihdetty, pitkät aamu-unet ohitse ja herätyskellottomuus historiaa.
Olen ollut oikeaan aikaan hengähtämässä. Olen ladannut akkuja, kuluttanut niitä ja taas ladannut. Olen ystäväni kanssa miettinyt aktiivista joutilaisuutta ja sitä miten henkisesti ja fyysisesti loppuunajettu ihminen toipuu. Olemme päätyneet samaan toteamukseen kuin monet muut meitä ennen, siihen tarvitaan aikaa. Vaikeampaa on sanoa paljonko sitä kenenkin kohdalla tarvitaan. Eli odottavan aika on pitkä kun määräaikaa ei tiedä.
Eli aika aikansa kutakin.
Itselleni olen alkanut riittää, tietäen että kun olen itse tyytyväinen omiin aikaansaannoksiini, niin on hyvä. Työasiat ova toinen asia.
Olen silti törmännyt siihen että ei saisi olla muita parempi, koska muut tuntevat silloin itsensä riittämättömiksi. Minä, joka en ole ollut koskaan paras yhtään missään.
Kun on ollut tyytyväinen omaan keskinkertaisuuteensa ja oppinut omin neuvoin kirjoittamaan, nostanut itsensä vaikka kuinka monta kertaa kriisin keskeltä, tiennyt että on liian vähän mutta sen täytyy riittää.
Olin aina lyhin, hitain ja minut valittiin viimeisenä pesäpallojoukkueeseen.
Silloin olin liian vähän, nyt olen liian paljon.
Hyvä päiväkirja, anteeksi että olen taas ymmälläni tästä maailmasta. SE jaksaa yllättää aina silloin, kun sitä vähiten odottaa. Juuri kun on luullut ymmärtävänsä sen juonen, se muuttuu.
Kaikki muuttuu, jotkut vain yrittävät väkisin pysyä vanhassa kiinni. Siitä se johtuu.
Olen viime aikoina etsinyt aktiivisesti erilaisia kirjoituskilpailuja, saadakseni eri tyyppisä tekstejä tehtäväksi. Muutama päivä sitten löysin Aforimiyhdistyksen kilpailun. Kilpailuun tulee tehdä lähes valmis aforimikirjan käsikirjoitus.
Tutkin sitä, mikä oikein on aforismi. Miten se eroaa runosta ja miten sen rakenne pitää miettiä. Hain kirjastosta viimeksi kilpailun voittaneen teoksen. Kyllä oli erikoinen, erikoisen taiteellinen, minun mielestäni. En silti aio luovuttaa siihen, että en oikein päässyt jyvälle edellisen voittajan teoksesta.
Toivon, että raati valitsee tänä vuonna jotain muuta kuin viime kerralla. Mutta vain aika näyttää sen, onko minun käsikirjoitukseni mitään sinne päinkään, kuin mitä raati tänä vuonna haluaa tuoda esille.
Elämme siis jälleen jännittäviä aikoja.
Hieman alle vuosi sitten löysin yleisten kirjastojen äänikirjasovelluksen Ellibsin. Sen jälkeen olen kuunnellut yli kaksikymmentä kirjaa. Kirjoja olisi enemmänkin, mutta osa kirjoista on ollut minulle sopimattomia. Jätän tylysti kesken kirjan, joka ei miellytä.
Viimeisin kuuntelemani kirja on Keskusteluja Gottfried koiran kanssa. Kirja oli riemastuttava vuoropuhelu ihmisen ja koiran kanssa. Koiran, joka päättää ottaa itselleen ihmisen. Ihan kuin ihmiset yleensä päättävät ottaa koiran.
Gottfried ottaa kantaa ihmiselämään koiranäkökulmasta, harrastaa epätasaisella kävelyä ja toimii koira-asiakoirana ympäri eurooppaa.
Äänikirjat ovat yksi tapa kuluttaa aikaa keskellä yötä kun herään enkä enää saa unta. Se on myös keskellä päivää hyvä keino ottaa päiväunet, eli minun tavallani, rauhoittua paikalleen puoleksi tunniksi. Korvaan myös autoradion kaupallisen musiikkikanavan hyvin usein äänikirjalla.
Olen alkanut jopa miettimään, olisiko minusta äänikirjojen lukijaksi. Monimutkaisen mielipuolinen mielikuvitukseni keksii uusia juttuja ja olen todennut että kaikkea ei todellakaan ole tarkoitus toteuttaa.
Muutama yö on taas mennyt vähän katkonaisilla unilla. Eipä mennyt viime yö. Päästiin pienen tauon jälkeen itse varatulle saunavuorolle, eilen illalla. Kyllä teki hyvää. Kunnon pakkanen, kunnon avanto ja kuuma sauna.
Yleisten rajoitusten mukaan meitä oli rajallinen määrä mutta sitäkin parempi sakki. Ihmiset, jotka muutenkin touhuavat yhdessä erilaisia asioita. Vähän kuin iso perhe.
Jokainen päivä kun heräät oikeasti virkeänä, on ihmeellinen päivä. Huonoa unta ja katkonaisia öitä. Heräilen milloin minkäkin asian takia. Tästä olen kirjoittanut ennenkin ja alkaa tuntua että toistan itseäni.
Nykyinen uusi normaali jaksamisen kanssa, on aivan eri luokkaa kuin joskus. Niin mitä siitä nyt onkaan, kolme vuotta. Olen alkanut ymmärtää, että se jaksaminen mikä oli joskus, sitä ei tule enää koskaan takaisin. Nyt on sopeuduttava tähän oman kehon kuuntelemiseen.
Jos tänään puuhaan paljon, huomenna on levättävä. On pidettävä huoli siitä että syö säännöllisesti, nukkuu pitkä yöunet tai ainakin on lepoaikaa tarpeeksi. Liikkuu päivittäin ulkona.
Mutta se sauna, se on ihana. Siitä saa hyvän mielen, keho tarvitsemansa fyysisen rasituksen. Oikein sivistyssanaa käyttääkseni on kuin psykofyysinen terapia.
Kävin joskus sellaisessa psykofyysisessä fysioterapiassa. Siitä on aikaa kuusi vuotta ja siitä on edelleen siitä jäänyt mieleen, hengitysharjoitus jolla rentoutetaan keho jänitystilasta ja tre-tekniikka jossa kehon tärinällä rentoutetaan kehoa kun pelkkä hengitysharjoitus ei riitä.
Saunaan saunaan suomalaiset. Sauna on meidän oman kulttuurin tuotos tähän mielen ja kehon rentoutukseen. Minulla toimii ja se riittää minulle.
Viimeiset pari viikkoa on ollut melko tiivistä työtä yhdistysasioiden kanssa. En ihan tiennyt mihin olen lupautunut, mutta parasta tässä on se, että se on mukavaa puuhaa.
Täytyy oikeastaan ihmetellä, miksi ihmiset eivät runsaammin osallistu erilaisten yhteisöjen ja yhdistysten toimintaan. Kaikenlaisia toimijoita tarvitaan. Kaikkea ei tarvitse osata valmiiksi, opetellaan sitä mukaan kun tarvitsee jotain oppia.
Olenko minä ehkä jotenkin yliaktiivinen osallistumaan kaikkeen mikä minua kiinnostaa, vai mikä tässä minun yhtälössäni on niin eri tavalla kuin jonkun toisen?
Jos minä haluan oppia jotain, minä lähden tekemään sitä, ottamaan selvää. Ongelma on ainoastaan siinä, että aika ei riitä kaikkeen.
Tänään on perjantai ja Runebergin päivä. On tässä tällä viikolla tullut puhuttua ja kirjoitettua kuin ruuneperi. Se on suunta jossa olen kehittynyt, ihan valtavasti.
Kun ajattelen sitä pientä tyttöä neljäkymmentä vuotta sitten, ei hänellä ollut taitoa silloin vielä, mutta intoa taisi olla kaikesta ujoudesta huolimatta. Vaikka jännitti koulun kevätjuhlan esitys, se oli silti kivaa.
Kiitos sille pienelle tytyölle, joka ei ole luopunut unelmistaan vielä tänäkään päivänä.
Luonto on saanut runsaasti valkoista lunta. Valo on lisääntynyt ja mielikin piristynyt. Olen päässyt hiihtämään ja todennut että se on kivaa.
Viime talven viiden, pimeän ja märän, marraskuun jälkeen tämä valoisuus on ihan huippua. Olin jo ihan unohtanut miten kaunis oikea talvi on.
Valon määrän lisääntyminen vaikuttaa ihan merkittävästi jaksamiseen. Toki edelleen on oikein hienoa että saan aamuisin nousta silloin kun siltä tuntuu, eikä tarvitse laittaa herätyskelloa soimaan.
Voi kun tätä saisi jatkaa koko loppu elämän.
Kävin ystäväni kanssa tänään kaupassa hakemassa kahvin kanssa purtavaa. Kassalla jono seisoi. Katselin hetken ympärilleni ja sitten huomioni kiinnittyi seisahtumisen aiheuttajaan. Pyörätuolissa ollut henkilö oli avustajansa kanssa maksamassa ostoksiaan. Pankkikortti ei joko toiminut tai sillä ei ollut katetta.
Sitten päätin toimia, sanoin, että minä maksan nämä ostokset niin pääsette kotiin. Henkilön ostokset olivat pelkkää ruokatavaraa ja summa noin 16 euroa. En laita rahaa kaikenmaailman keräyksiin, mutta autan jos jollain on hätä tai ongelma.
Pyörätuolissa istunut oli vanha mies, joka oli ulkonäöstä päätellen pitkäaikaissairas. Pelastin hänen päivänsä, ja sain samalla sekä itselleni että kassalle hyvän mielen. En saa tästä sädekehää pään päälle, enkä tarvitsekaan.
Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, eikä varmasti viimeinen. Minä autan, koska minua on autettu.
Mihinkään timanttien maahantuontiin minulta on turha pyytää rahaa. Mutta se onkin sitten jo ihan toinen juttu.
Eikö ole kummallista että toisilla ihmisillä ei ole juuri mitään tekemistä ja toisilla tuntuu olevan enemmän kuin ehtivät tehdä?
Muistan itse miten joskus lapsena kävin vuorotellen äidin ja isän luona kysymässä, mitä minä tekeisin? Tuntui itse keksityt tekemiset olevan vähissä tai ne eivät vain kiinnostaneet juuri sillä hetkellä. Usein vastaus oli äidiltä, kysy isältä ja isältä, että kysy äidiltä.
Kerran sitten sattui niin että isä sanoi: Tuolla on kanalan takana tuo tunkion takainen heinikko päässyt pitkäksi, se pitäisi niittää. Laita kunnolla pitkät vaatteet ja saappaat, siellä on paljon nokkosia. Isä haki viikatteen koivun oksanhaarasta, terotti sitä vähän ja minä lähdin hommiin.
Kanalan takainen alue oli muutaman aarin kokoinen enkä jaksanut sitä kaikkea niittää. Mutta siihen päättyivät minun "mitä minä tekisin" -kyselyt. En silti valita, oli aivan oikein ja kohtuullista ja opettavaista laittaa minut kolmetoista vuotias nuori niittämään se nokkosten valtaama heinikko. Siinä todellakin näki työnsä jäljen ja sen miten paljon oli saanut aikaiseksi.
Nykyisin minulla on niin paljon kaikkea tekemistä, että en toisinaan ehdi oikein edes itseni perässä. Pakko on myöntää että luulen edelleen jaksavani enemmän kuin jaksan. Sitten tulee se päivä, että on pakko levätä.
Hyvin tässä silti pärjään, kun ei tarvitse aamulla herätä herätyskellon tahdissa.
Tasan kaksi vuotta sitten lähdin treffeille, jotka olivat jotain ihan muuta kuin kahville Fazerin kahvilaan.
Paikaksi pyytäjä oli ehdottanut Tohlopinjärven jäätä. Piti etsiä luistimet jostain, onneksi löytyivät. Bussissa mennessäni paikalle, ajattelin että en puhu siitä tai tästä. Mutta taisin suoltaa koko tapahtumarikkaan elämäntarinani ensimmäisen puolen tunin aikana. Tosin sain kyllä vaihtarin, hänellä oli myös melkoisia tapahtumia takana.
Jäältä lähdettiin kahville ja kahvilta katsomaan jäätaidetta. Treffit kestivät koko päivän. Tuntui puhuttavaa olevan aiheesta kuin aiheesta. Kiinnostuksenkohteet ja elämän asenne kovin samansuuntaiset. Olemme edelleen niillä ensimmäisillä treffeillä.
Tohlopinjärven jäästä on tulossa tai jo tullut yksi elämäni merkittävä paikka. Viime keskiviikkona oli hyytävän hyvät treffit YLEn Akuutti-ohjelman toimittajan kanssa. Akuutin aiheena on rintasyöpä ja minä pääsin haastateltujen karsinnasta jatkoon eli kuvauksiin.
Näillä treffeillä toistui lähes sama kaava mutta jääveistoksia ei tänä vuonna ollut. Olimme ensin luistelemassa ja sitten menimme avantosaunalle. Oli mukava ja mielenkiintoinen päivä.
Muuten onkin aika mennyt yhdistysaktiivin töiden merkeissä. Näin alkuvuodesta kun pitää tehdä todella paljon paperitöitä. Ei ole aika tullut pitkäksi ja ajattelin jo että eihän tässä töihin ehdi mennäkään.
"Sä oot sitten ikävä ihminen kun hymyilet aina." Näin minulle sanoi työkaveri eräässä työpaikassa vuonna 2002. Mietin, mistä tämä palaute ja mitä minä nyt olin tehnyt väärin kun kerran asiakaspalvelutyössä kuuluu hymyillä, vaikka ei aina niin hymyilyttäisikään.
Varsisinainen mielensäpahoittaja hän oli jo tuolloin. Tuomas Kyrö loi tuon kuvittellisen hahmon, Mielensäpahoittaja, vähän tuon jälkeen. Ensimmäinen kirja on julkaistu 2010. Ei saisi hymyillä väärässä kohtaa, minä vain kerron miten oikein on. Näin sanoisi itse Mielensäpahoittaja.
Eilen julkistettiin tuon Shining Strenght näyttelyn uutiset. YLE uutisoi näyttelystä verkkosivuillaan ja näyttely pääsi myös YLE:n Pirkanmaan paikallisuutisiin klo 18:20. Tekijät ovat luoneet Instagram-sivuston tälle projektille. Sitä luukutettiin eilen se mitä ehdittiin. Niin eikö vain, ensimmäinen näitä kuvia kommentinut oli tällainen mielensäpahoittaja. Hänen mukaansa olisi parempi että koko sairautta ei olisi tullut kenellekään. Totta, kukaan meistä ei valinnut sairastua, ei edes tämä kommentoijja.
Mutta suurin vääryys tässä taisi olla se että me menimme nyt pilaamaan tämän hänen kärsimyksen maksimoinnin, sillä että kerroimme että sairaudesta voi parantua ja että myös arpien kanssa voi olla kaunis. Menimme tekemään käänteisen ilonpilaamisen eli pilasimme mielensäpahoittamisen.
Melkein tuli sellainen olo, että kun on sairastanut ja siitä on jäänyt vähän sitä sun tätä krämppää, sitä pitää erityisesti kärsiä. Ei saa olla iloinen. Ei saa sanoa, että minä olen arpieni kanssa kaunis. Minä olen oppinut tästä jotain. Sairauden pitää kurjistaa ihmisen elämää. Ja jos se ei sitä tee, siitä ei saa puhua. Niin kuin ei siitä sairaudestakaan saa puhua.
KYLLÄ SAA PUHUA ja pitää puhua.
Yksi kommentti oli sitten, että pitä muistaa realiteetti. Et sinä vielä voi tietää varmasti onko tämä jo ohi. En voikkaan, mutta en myöskään jaksa etukäteen murehtia sitä että jos minä sairastun uudelleen.
Jos sinä siis pahoitat mielesi siitä, että minä en ole valinnut elämän kurjistamista tämän syöpäni jälkeen. Se on kuule ihan sun oma ongelma. Sinun ei tarvitse seurata minua somessa, sinun ei tarvitse lukea minun nettisivujani, sinun ei tarvitse. Älä vaivaudu, jos se pahoittaa sinun mielesi. Kurjistele ihan itseksesi vain.
Olin viikko sitten, vai onko siitä jo enemmänkin, kaupassa etsimässä kalenteria. Sellaista, jossa näkyy koko vuosi yhdellä sivulla. Ei löytynyt. Katselin ympärilleni, mitä muuta täältä löytyy. Kyniä, värejä, papereita, tarroja, värityskirjoja, tehtäväkirjoja ja muuta askartelutavaraa. Sitten silmäni osuivat sormiväreihin.
Voisiko sitä tehdä kuvan tai maalauksen sormiväreillä? ihan kuin joskus lapsena. Eihän siinä käyttäohjeessa lue, että vain lasten käyttöön. Siinä lukee, ei suositella alle 3 vuotiaille. Olen varmasti ylittänyt tuon iän jo ainakin kymmenen kertaa, ehkä vähän enemmänkin.
Aikuisten pitäisi irrotella enemmän taiteen parissa. Jokainen osaa piirtää, omalla tavallaaan. Jokainen osaa tehdä käsitöitä, omalla tavallaan. Jokainen osaa kirjoittaa, omalla tavallaan. Ei tarvita erityislahjoja, tehdäkseen jotain mistä on kiinnostunut. Sisäisen kriitikon ääni pitää vaimentaa. Se siellä kuitenkin kuiskii, ei tästä tule mitään kun ei viimeksikään tullut, et sä kumminkaan osaa. Paskan marjat sanon minä, suus kiinni kriitikko.
Monia asioita voi oppia. Monia asioita voi tedä uudella tavalla. Ole utelias, opettele. Asia kerrallaan. Kyllä siitä hyvä tulee, siitä tulee sinun näköisesi työ. Pääasia on että sinulle itsellesi tulee hyvä mieli ja koet saaneesi jotain uuta aikaan.
No niin, vetäydyn nyt runonkirjoituskurssin tehtävien pariin. Alkoi juuri viikko kolme. Viime viikon tehtävien palautetta odotellessa.
Kuluneen viikon aikana olen puhunut enemmän kuin menneen kuukauden aikana, tai ainakin luulisin. Monet asiat joissa olen mukana ja johon minut on nyt valittu, ovat käynnistyneet. On tullut lisää asioita, kuten edellispäivänä kerroin.
Eilisen puhemaratonin päätteeksi työkaverini, joka on myös ystäväni, tuli pitämään minulle pilatestunnin. Voi että teki hyvää. Liikkeiden mukana hengittäminen vapautti hartiat ja olikin sitten tosi hyvä olo sen jälkeen.
Päivällä kävin parturissa. Siitä on nyt muutamaa päivää vaille kaksi vuotta, kun otin ensimmäisen hiustatuoinnin päähän. Nyt tämä oli jo niin mones, että en ole enää laskenut enkä laskuissa mukana pysynyt. Mutta tämä olikin nyt ajoitettu huomisen valokuvanäyttelyn avajaisia varten.
Valokuvanäyttely Shining Strenght on meikkistudio ElinaK eli Elina Kymäläinen ja valokuvaaja Mitja Kortepuron yhteistyöprojekti. Kuvauksen kohteena ovat Syöpäpotilaat, joilla on leikkauksista tulleita arpia eri puolilla kehoa.
Kuvaukset olivat jo joulukuussa 2019 ja meitä kuvattuja on muistaakseni 12. Valokuvat olivat esillä Helsingissa GoExpo harraste-messuilla helmikuussa 2020, kävin niitä siellä katsomassa. Sitten niiden piti olla näyttelyssä Tampereella maaliskuusssa 2020. Tuli korona ja muutti kaikkien suunnitelmat.
Kuvat ovat esillä Taitokeskus Pirkanmaan Verkarannan taitokeskuksessa Parvigalleriassa 16.1.2021 lähtien kuukauden verran. Huomenna laitan sitten oman kuvani tänne. Se on rohkea, mutta minussa ei ole sllaista paikkaa mitä ihmisen anatomiassa ei normaalisti olisi. Sitä paitsi, seisovathan nuo monet patsaatkin ilkosillaan erilaisissa puistoissa tms. Minulla ja patsaalla on vain se ero, että ne eivät hengitä.
Kuuntelin tuulen vinkunaa nurkissa yli puolitoista vuorokautta. Se oli oikeastaan aika mukavaa, koska sai olla sisällä lämpimässä ja nauttia tuulen huilun eri sävellajeista. Tuuli on tuonut uutta valkoista lunta ja pyöritellyt sen nurkkiin, joissa on tuulensuorjaisia paikkoja.
Lauantaina oli Sotilaskoidin laajennettu johtokunnan kokous. Päivä oli pitkä, kokous kesti viisi tuntia. Asialistalla oli kyllä sitten asiaakin. Olinhan kyllä puhki sen jälkeen. Suurin asia on se että sain tukea kirjaston ajantasaiseksi laittamiseen. Sotilaskodin kirjaston tehtävä on palvella varusmiespalvelukseen tulleita.
Maanantaina olin sitten uuden ihan uuden edessä. Nokian Invalidit ry sihteeriksi valinta oli tiedossa, ja osittain myös se miten paljon se tulee työllistämään. Alkuvuosihan on kirjanpidon ja menneen vuoden asioiden kokoamista. Parasta minusta on se, että uusi vuodelle 2021 valittu yhdistyksen hallitus on yhteisesti sitä mieltä että asiat laitetaan kuntoon ja tiedotus on tästä lähtien avointa. Olemme olemassa jäseniämme varten.
Olen tässä perehtynyt moniin asioihin ja yllättävän raskasta on intensiivinen paneutuminen uusiin asioihin. Tulee sellainen henkinen hengästyminen, jota voin verrata ihan fyysiseen hengästymiseen. Kai sitä on vain edelleen niin toipilas, että levossa kerääntyneet voimat kuluvat nopeammin kuin itse olettaa.
Olin ilmoittautunut Ylöjärvelle luovan kirjoittamisen kurssille, nimeltä Sanataide aamiainen. SE peruutettiin. Mutta en ole ihan ilman kurssia silti. Löysin viime vuoden viimeisenä päivänänä verkkokurssin Oman elämäsi runoilija. Sen kesto on kahdeksan viikko ja ensimmäiset tehtävät olivat jo viime viikolla. Nyt on toinen tehtäväosio työn alla.
Laitan tähän viime viikon runon, jonka tehtävänanto kuului: kirjoita runo jonkun toisen ihmisen näkökulmasta.
* * *
Taas joutuu raapimaan autonikkunoita puhtaaksi.
Ei ole kunnon talvea, tämmöistä pakkasta vaan,
joka jäädyttää ikkunat, saatana.
Ei ole kunnon talvea, räntää ja sohjoa vaan.
Tämmöstä ei ihminen jaksa, ainaista raapimista.
Sisällä raavit itteäs kun nahka kutiaa.
Eivät osaa kunnolla aurata pihojakaan.
Tarttis mennä neuvomaan, parempi kun tekis itte.
Taloyhtiöhuoltotunarit, naarmuttavat autojen kyljet.
Ei ole talvet enää kuin ennen. Ei ole kuin ennen.
Kun kävin töissä, ei tarvinnut auton ikkunoita näin
raapia, ei tarvinnut. Minä muistan.
Ei raavittu, perkele.
Hyvä päiväkirja, kiitos kysymästä. Ihan hyvin menee.
Olen toipunut edellispäivän hiihtotragediasta. Jalat toimivat jo.
Siinä kävi niin, että latu ei oikein ollut vielä latu. Lumi oli puhtaan valkoista. Silmät vuotivat vettä ihan solkenaan. En nähnyt mitään muuta kuin valkoista. Joissain kohtaa sukset tökkivät lumen alta pilkottaviin kiviin. Kun et näe et tiedä mihin olet menossa, muuta kuin että eteenpäin. Alamäessä, paniikki. Jarrutus, sukset, apua.
Kokonaisuudessaan kahdeksan ja puolen kilometrin kivaksi aioittu lenkki oli tuskaa ja jännittämistä kaksi kolmasosaa. Oli todella lähellä että en heittänyt suksia menemään.
Kotona tärisin kuin synnytyshorkassa. Se meni sitten lämpimän huovan ja kuuman mehun avulla ohi. Mutta onko niin että minua ja suksia ei todellakaan ole luotu kulkemaan samaa latua, vai mitä?
Tätä täytyy vielä selvittää, sillä näin helposti en todellakaan aio antaa periksi. Siitäkin huolimatta että edellispäivänä käyrä oli kirkkaan punaisella.
Pariin päivään en ole tänne kirjoitellut, koska olen keskittynyt kahteen kilpailutekstiin. Kahteen olen jo osallistunut, mutta niistä toistaiseksi saldona vain, kiitos osallistumisesta.
Harjoittelen, harjoittelen ja harjoittelen, tätä kirjoittamista.
Odotan myös tietoa että alkaako ensi viikolla luovan kirjoittamisen kurssi, Sanataide aamiainen. Koska tämä korona. Jos ei ala, etsin netistä jonkin virtuaalikurssin.
Minä ja sukset, emme mahtuneet samaan lausesseen ainakaan kahteenkymmeneen vuoteen. Mitä sitten tapahtui?
Tapahtui Mies, jolle hiihtäminen on tärkeää, vain saunominen menee sen edelle. Hän pyysi minut Ylläkselle viikoksi hiihtämään. Minut, jolla ei ole suksia ja joka oli vannoutunut suksien vastustaja. Niin minä sitten muutin mieleni, lähdin kauppaan ostamaan suksia ja nyt minulla on kahdet sukset.
Tämä tapahtui vähän vajaa kaksi vuotta sitten. Suksia on käytetty kaksi viikkoa, siis kaksi kertaa Ylläksellä. Tällä pirkanmaalla ei ole tarvittu. Vähän ollut kelistä puutetta ja viitseliäisyydestä.
Eilen haettiin sukset varastosta. Hiihdettiin vähän yli kahdeksan kilometriä illalla valaistua reittiä Tänään olin ihan omin neuvoin ladulla. Tai ei sitä voi oikein laduksi sanoa, tasaiseksi tallaantunut ulkoilureitti.
Kun olin saanut happea ulkona, aloin jälleen levittelemään leikattuja sanoja tuohon keittiön penkin päälle. Siitä se idea sitten lähti, kun olin tehnyt facepäivityksen, jossan kerroin että paperi, kynät ja sakset ovat olleen minulle tärkeitä lapsesta asti. Askartelen silputuista sanoista.
Tämän päivän silputuista sanoista tehty ajatus tuossa päivän kuvassa. Teen niistä oman kuvapäiväkirjakalenterin kunhan ehdin ja viitsin ja mitä näitä nyt on.
Olen nukkunut taas paremmin kuin muutama viikko sitten. Kokeilin iltaläkkeen puolittamista, mutta testi unettomana koe-eläimenä sai päättyä.
Olemme lenkkeilleet ja saunoneet ja levänneet. Siitä kuva, jalat on nostettu seinälle. Seinä tosin kaipaa maalia, mutta kuha tästä ehtii niin sitten.
Olen kuunnellut jolun/uuden vuoden pyhinä kaksi äänikirjaa ja tänään aloitin jo taas seuraavan. (jatkuu myöhemmin)
Mitä tarkoittaa se, että on vuoden viimeinen päivä?
Se tarkoittaa sitä, että huomenna alkaa UUSI vuosi.
Painotus sanalla uusi, ei vanha, ei eilinen, vaan UUSI. Se tarkoittaa sitä, että aika muuttuu koko ajan, minä muutun koko ajan, sinä muutut koko ajan. Miksi siis kuvittelemme, että voisimme pysyä aina sellaisina kuin olemme tänään?
Emme ilmeisesti ole sisäistäneet sitä, että me ja maailma ympärillämme muuttuu koko ajan. Muutos yleensä on vain niin hidasta ettei sitä arjessa huomaa.
Tämä vuosi on tuonut tuohon muutoksen hitauteen muutoksen, on tehty digiloikka, on siirrytty etätöihin ja kouluun. Tapaamiset ja harrastukset on jouduttu miettimään eritavoilla toteutettaviksi.
Ja me vastustamme tätä muutosta, vastustamme vapautemme rajoittamista, vastustamme sitä ettei nyt saa yksilönvapauteen vedoten tehdä sitä mitä minä haluan vaan on ihan oikeasti otettava huomioon myös muut ihmiset. Ei voi valita keitä huomioi vaan on huomioitava ihan kaikki kadulla kulkijat, bussissa olijat, ja kaupassa käyvät.
Mutta mitä me opimme tästä vuodesta? Me opimme, että metsä on hyvä paikka kuntoilla ja sitä riittää suomessa, vaikka jotkut väittävät että se on katoava luonnonvara. Osa meistä on saanut luovuutensa takaisin, osa on oppinut digitaalisen maailman ihmeitä. On astuttu oman hiekkalaatikon ulkopuolelle ja löydetty lähiympäristöstä uusia ulottuvuuksia.
Jos nyt ei tunnu vielä siltä, että tämäkin vuosi oli ihan hyvä vuosi, niin mietitään sitä vuoden päästä uudestaan.
Käytetään mielikuvitusta, sitä on meillä jokaisella. Älä sano, että sinulla ei ole mielikuvitusta ennenkuin olet käynyt testaamassa ja löytämässä sen.
Hyvää uutta vuotta 2021
Hyvä renki, mutta huono isäntä. Näin sanoivat omat vanhempani ja monet ehkä vieläkin. Niin minäkin. Silloin oli puhe tulesta, minä puhun älylaitteista.
Tässä joulunpyhinä olen jäleen huomannut sen, miten tuo kännykkä on aikasyöppö ja luovuuden lannistaja. Kun ei tarvitse ajatella mitään, pää todellakin jämähtää paikalleen ja pahimmassa tapauksessa saa ajatuksen kiertymään aivan väärille urille.
Tänään palautan itseni takaisin ruotuun. Eli, otan sakset käteen ja alan leikkaamaan mainoksena tulleen Taloustaito-lehden kaikki otsikkokokoiset tekstit irtosanoiksi ja yhdistelen niistä uudet tkestit, yllätys on mitä niistä sanoista oikein löytyy. Tuskin ainakaan sitä miten voit maksimoidan verovähennysten hyödyt.
Eilen jo otin etäisyyttä tuohon älykännykkään ja arvatkaa mitä? Tapahtui teksti, syntyi runo kuusesta. Laitan sen tähän, koska nyt sakset ja kirjasnten uudelleen järjestely kutsuvat.
Kuusimetsäkuusi
Asuu kuusimetsässä,
siellä oksien alla hämärässä
uinuu kuusen siemen
pimeässä.
Ajatus ainut tässä,
minusta tulee uusi kuusi.
Asun täällä varjon hämärässä,
ojennan oksat, näen niemen.
Vanhat kuuset vaihtuu uusiin
tulee kuusimetsäkuusi
ja suuri metsäkuusimetsä.
Mutta vielä pienen
tuulen puhalluksesn vienen
viereen sammaleen ja sienen.
Tässä hämärässä
alla oksien.
PS: kopioin tämän myös tuonne uusine runojen sivulle
Kyllä on kotona hyvä olla. Tavarat ovat omilla paikoillaan. Seinät niin lähellä toisiaan, että melkein voi oikealla kädellä koskea keittiötä ja vasemmalla makuuhuonetta. Nyt voin ihan oikeasti sanoa, että en tarvitse sataa neliötä tai kahta sataa neliötä, kyllä tämä viisikymmentä riittää vallan mainiosti.
Olihan se mennyt viikko vähän erilainen tuolla Pinsiössä. Puolensa siinäkin. Siellä on ihan oikeasti hiljaista ja pimeää. Vaikka pimeys näin talvella vähän rasittaakin (se että päivä ei valkene), on se kuitenkin yksi hyvän unen peruselementeistä. Kyllä nukuttikin hyvin.
Mukavaa vaihtelua oli tietenkin tynnyrisauna. Omenapuiden välissä sai kieriä lumessa ja tehdä enkeleitä, siinä löylyttelyn lomassa.
Jouluvieraitakin toki kävi. Vaikka viihdynkin ihmiesten seurassa, totesin että kaksi päivää peräkkäin vieraita oli kyllä mukavaa mutta aika raskasta. Kai siihenkin on monia syitä, että rasitun hälinässä.
Lampaat ovat hengissä, minun ei tarvinnut niistä huolehtia.
Onhan joku sanonutkin niin, että ei sitä osaa kotiaan arvostaa jos sieltä ei joskus lähde pois hetkeksi. Voi siis olla, että pakenemme vuodenvaihteen rakettihäinää tuonne Pinsiön pimeyteen.
Pari viikkoa sitten avomies kysyi, lähtisinkö hänen kanssaan jouluaattona sankariahudalle kunniavartioon. Vuoro olisi vain puoli tuntia ja hyvällä pukeutumisella sen pystyy seisomaan paleltumatta helposti. Sanoin suostuvani ja tänään seisoimme Hämeenkyrön sankarivainajien muistopatsaan molemmin puolin.
Sen puolen tunnin aikana ehti ajatella heitä, jotka ovat noiden sankarihautojen hautakivien alle siunattu. Ehti ajatella omaa sotaveteraani isää, joka varmasti oli tyytyväinen tuolla yläilmoissa kun tytär seisoo kunniavartiossa. Ehti ajatella sitä, miten hyvä tämä maa on asua, vaikka en muista maista mitään tiedäkään.
Tämä oli minulle ensimmäinen kerta, mutta ei viimeinen kerta. Oli kuin olisin suorittanut kansalaisvelvollisuutta, jotain olennaista ja tärkeää.
Tällä kertaa onneksi sää suosi, lainavaatteet sattuivat olemaan juuri sopivaiset, riittävän lämpimät kengät ja hyvät rukkaset.
Tuleeko tästä uusi jouluaaton perinne meille? sen aika näyttää.
Hyvää Joulua kaikille meille ja teille.
Pieniä hiutaleita lunta, onko tämä totta? Hieron silmiäni, näkymä ei muutu. Miksi silti olen näin väsynyt, ulkonahan on valoisaa. Väsymys ei siis pelkästään johdu tästä pimeästä vuodenajasta, vaan ihan kaikesta. Kaikesta menneestä. Kaikista niistä päivistä, viikoista , kuukausista ja vuosista, jolloin en saanut levätä.
En osannut levätä. Luulin jaksavani kaiken. Vai oliko minulla välillä edes vaihtoehtoa olla jaksamatta? Eipä muuten tainnut olla. Kaikesta huolimatta olen selvinnyt. Voisiko se olla myös niin että sen takia juuri olen selvinnyt? Olen nähnyt, että selviän, olen voinut kokea onnistumista vaikeista asioista selviämisessä. Selvisin vaikka en luullut.
Monessa kohtaa olisi ollut mahdollista liukua posttraumaattisen stressireeaktion oireyhtymään (tai mikä se nyt sitten onkin). Onhan noita oireita ollut. Sen takia varmaan menin, lääkärin suosituksesta, käymään työterveyspsykologillakin. Ehkä sen takia sitten pääni ei hajonnutkaan. Totta toinen puoli, totta myös se että psykologi sanoi minun olevan henkilö joka taipuu mutta ei katkea.
Nyt kun saan levätä. Osaanko vieläkään? En ihan, mutta Harjoittelen. Sen olen jo oppinut, että kun väsyttää, ei ole pakko tehdä mitään.
Hengitän syvään monta kertaa ja hymyilen samalla. Se tuntuu hieman erilaiselta kuin pelkkä syvään hengittäminen. Se tuntuu paremmalta, enkä tiedä miksi. Hengittäminen ei vähennä väsymystä, mutta saa olotilan rauhoittumaan ja ajatukset valoisammiksi. Aika merkillistä, mutta kokeile. Tee se monta kertaa, älä anna periksi. Tämä on helppoa. Näin minä sanon minulle.
Jos tänään väsyttää koko päivän, huomenna on parempi päivä. Kevättä kohti valon määrä lisääntyy ja virkeys sen myötä. Fakta, jonka kanssa minä elän. Se on minun todellisuuteni. Jollain toidella se on toisenlainen. Yhtä hyviä molemmat.
Tänä vuonna on ollut monta pimeää päivää. Pimeitä siksi, että korona on rajoittanut tekemistä, ystävien tapaamista, taiteesta ja kulttuurista nauttimista ja romuttanut monen ihmisen talouden, monen yrittäjän liiketoiminnan. On vaikea ymmärtää tätä hetkeä, jossa ulkopuolinen tekijä rajoittaa tekemistä, olemista ja kokemista.
Vuoden pimeimmän päivän ei kuitenkaan tarvitse olla pimeä, vaikka ulkona ei auringonvaloa näykkään.
Monilla pienillä asioilla saa iloa päivään kun luonnonvaloa ei juuri ole. Koristevalot, kynttilät, puhelu ystävälle, takkatuli, hyvä kirja luettuna tai kuunneltuna, musiikki, elokuva, listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin.
Minä tunsin aamupäivällä hiipivä levottomuutta, joka johtuu liian vähästä liikunnasta. Puin lenkkivaatteet ja kun menin ulos ovesta, naamalleni lankesi kolea syyssade. Tyhmää, ajattelin, mutta tein lenkin. Tyhmempää olisi ollut olla menemättä lenkille. Ylitin itseni ja mukavuusalueeni, mutta se teki hyvää. Lenkin jälkeen päiväni ei ollut enää yhtä synkkä kuin ilma ulkona.
Meidät on pyydetty avomieheni siskon luo talonvahdiksi, koska he lähtevät lastensa mökille jouluksi. Ehkä hieman jännittää, en ole lampaita hoitanut koskaan, vaikka olenkin maalaistalon lapsi. Meillä oli lehmiä ja kanoja. Jonain vuonna oli pari possua (joista tuli kinkku jouluksi) ja jonain vuonna muista hämärästi että oli pari lammasta. Niiden kohtalo on unohtunut. Voi olla että olivat naapurin mamman ja meillä vain hoidossa jonkin aikaa.
Pakkaan peittoni ja tyynyni, jääkaapista jotain ja saunakamppeet. Sillä mennään. Vähän kuin lähtisi lomalle omista ympyröistä. Sen tiedän että, opettelen käyttämään leivinuunia, muistelen miten toimii puuhella ja lämmitän tynnyrisaunan. Saas nährä mitä muuta?
Ehkä tässä tulen päivitelleeksi siitä, miten siellä sitten aika kuluu ja mitä tekemistä keksin ellei se ole päälläseisontaa.
Olin aikonut kirjoittaa siitä kun jaksaa ja ei jaksa, mutta huomion veikin tuo riivatun laajakaistamodeemi.
Tiistaina oli pyjamapäivä, enkä jaksanut mitään. Otin siis päikkärit. Lepäsin ja kuuntelin äänikirjaa. Kirja on Minna Lindgrenin , Aina on toivoa. Tarina kertoo tulevaisuuden koulusta. Peruskoulu on kilpailutettu ja myyty tai annettu kaupallisille toimijoille. En siis tarvinnut tiistaina laajakaistaa mihinkään.
Keskiviikkona meinasin katsoa Yle Areenasta joitain dokumentteja, mutta kas kummaa äluykäs teeveeni ei toiminut. Tarkistin asetukset ja syötetyt salasanat jne buuttasin modeemin, nothing, ei toimi. NO ehkä siinä on jokin häiriö, kuten oli muutama kuukausi sitten.
Tänään olin aikonut laittaa tuon joulukalenterin kuvat ajantasalle, mutta miks tää ei toimi? Näyttää että yhteys on mutta ei kuitenkaan ole. Mitä hittoa?
Soitin palveluntarjoajalle ja sain tietää että minun pitää rekisteröityä käyttäjäksi taloyhjtiön laajakaistaan. Sain myös tietää että siitä on ilmoitettu mutta koska olen muuttanut tähän vasta tuon muutoksen jälkeen, minun olisi pitänyt saada se tieto vuokraisännältä. Häneltä se on nyt kuitenkin jäänyt ilmoittamatta minulle, sen hän sentää kertoi että modeemia ei saa ottaa seinäpistokkeesta irti.
Olen palauttanut uskoni (buutannut oman kovalevyn) siihen että osaan käyttää näitä interweb laitteita. Tällä kertaa vika oli laitteessa ei käyttäjässä.
Olen saanut parina päivänä ystäviltäni viestejä, joiden mukaan heidän mielestään olen rohkea. Enkä väitä vastaan, monet elämässäni vastaan tulleet tilanteet ovat vaatineet rohkeutta valita kahdesta huonosta vaihtoehdosta se vähemmän huono. Kolmas vaihtoehto olisi ollut jäädä jumiin siihen pisteeseen, jossa oli juuri sillä hetkellä. Minulle se ei ole ollut vaihtoehto.
Kerronpa teille miten ymmärsin sen, että vaihtoehtoja on aina vähintään kaksi. Kävin alempaa amk-tutkintoa ja kurssi, jonka nimeä en enää muista, sisälsi ryhmätyön jossa aineistoa piti kerätä haastattelemalla aiheeseen jollain tavalla liittyvä yritysmaailman henkilö. Miten siinä sitten niin kävikin, että tuo haastattelutyö lankesi minulle. Haastateltavaksi tuli ryhmän ehdottamana kriisiyhtiöitä johtanut Simo Palokangas.
Yllätys oli mieluinen, koska sain luvan käydä haastatteleamassa tätä valtakunnan tasolla tunnettua ja taitonsa näyttänyttä johtajaa. En koskaan ollut haastatellut ketään, enkä tiennyt haastattelutekniikasta mitään. Tekniikaksi valikoitui teemahaastattelu, joka hieman vähensi paineitani, mutta jännitin kuin raskautestin tulosta. Teemahaastattelu oli siitä hyvä, että kysymykset tuli valmistella etukäteen ja haastateltava sai ne myös etukäteen. Itse haastattelu meni hyvin, vaikka muistan edelleen miten kädet hikosivat ja vapisivat koko haastattelun ajan.
Haastattelun kuluessa kävi selväksi, että johtaja Palokangas oli hyvin empaattinen ja kohtelias, mutta myös jämäkkä ja selvästi osasi priosisoida työnsä ja siihen liittyvät haasteet. Hän on myöhemmin saanut vuorineuvoksen tittelin ja ihan aiheesta.
Hän kertoi, että kriisiyritykset ja niiden saneerausohjelmat ovat raakaa matematiikkaa. Niiden läpi vieminen on ikävää työtä, josta saa paskaa niskaan, mutta muutakaan ei ole tehtävissä. Lähtökohtaisesti konkurssin partaalla olevan yrityksen pelastamisessa on kaksi vaihtoehtoa: a) hyväksy konkurssi, jolloin koko yrityksen henkilökunta jää työtömäksi ja b) laaditaan yritykselle saneerausohjelma, jolloin osa henkilöstöstä saa jäädä töihin, mutta suuri osa joudutaan irtisanomaan.
Kun on päätetty kumpi vaihtoehto on kahdesta huonosta vaihtoehdosta se vähemmän huono, lähdetään totuettamaan sitä. Ei ole kyse rohkeudesta, vaan siitä että miten selvitään tilanteesta mahdollisimman vähillä vaurioilla. Vaurioita kun on tulossa joka tapauksessa.
Omassa elämässäni on tullut vastaan monta tällaista tilannetta. On ollut pakko miettiä, mitkä ovat vaihtoehdot ja mikä ovat niistä minulle itselleni vähiten hankaluuksia aiheuttava. Ongelmitta kun ei selviä, teki mitä tahansa. Sitten on vain pysyttävä päätöksensä takana ja katsottava mihin se johtaa.
Nuo ovat olleet tilanteita, joissa olen itse kokenut olevani vastuussa siitä menenkö eteenpäin vai jäänkö kärsimään maailman julmuudesta ja elämän epäreiluudesta. Jälkeenpäin voin sanoa, että on ollut kovia paikkoja, enkä ole antanut pelolle tilaa jarruttaa. On pelottanut, ihan satasella, mutta en ole antanut pelon hidastaa sitä minkä olen oikeaksi kokenut.
Monet kerrat olen sanonut itselleni "Perkele, nyt näytät mistä tämä kana pissii." Näytän ensin itselleni että pystyn ja selviän, sen jälkeen sen näkevät muutkin. Kun on selvinnyt yhdestä kriisistä, voi todeta toisen kohdalla että selvisin siitä edellisestäkin niin selviän tästäkin.
Joulukalenterista avautui tänään luukku 12. Täysi tusina, hyvä luku, positiivinen luku, ehkä jopa onnellisuuden luku. Niin sellaiselta se ensin tuntuu, mutta mitä tulikaan esille kun lähdin googlettamaan hakusanalla "onnellinen luku"?
Wikipediassa on määritelty onnellinen luku seuraavasti: "Onnellinen luku on positiivinen kokonaisluku, jonka numeroiden neliöiden summasta saadaan ennenpitkää 1." Viisi ensimmäistä onnellista lukua ovat: 1, 7, 10, 13 ja 19.
Mitä ihmettä? Luku 13 onkin onnellinen luku ja luku 12 on onneton luku, koska siitä ei tule neliöiden summan prosessissa 1. Toisaalta tämä vahvistaa sen, miksi en ole uskonut luvun 13 epäonnea tuottavaan uskomukseen. Olen ollut oikeassa, tunnepohjalta ja toisaalta matemaattisesti.
Ajatukseni harjautuivat sivuraiteelle, joka ei ole mitenkään harvinaista päinvastoin erittäin jokapäiväistä (pohdin onko tuo yhdyssana vai ei?) Siitähän juuri tuo ajatuksen ja oivalluksen ketjureaktio syntyy. Ensin tuli ajatus, joka lähti sivureiteille, josta tuli oivallus ja sitten syntyy idea. Onnellinen ihminen saa paljon ideoita.
Päivän joulukalenteriluukussa oli ajatus onnesta, se tulee ja menee. Onnellisuus on hetkiä, ei pysyvä olotila. Mitä jos se olisi pysyvä olotila? Tunnistaistko enää olevasi onnellinen? Luultavasti et.
Onnellisuus on siis pieniä hetkiä. Kuten aamusuukko silloin kun olet jo vähän hereillä mutta vielä unen rajamailla. Onnellisuus on kokemus sillä hetkellä kun olet juuri saanut jonkin asian onnistumaan. Onnellisuutta on hyvä sauna ja kylmä avanto. Jos oikein pinnistelisi, saisi kokoon varmasti sata onnellista hetkeä.
Aloitin eilen yhden kirjoituskilpailun tekstin kirjoittamisen. Ajattelin, että saan sen tänään valmiiksi. Niinhän sitä taas luulin kun kuvittelin, mutta toisin kävi. Jokin ennalta arvaamaton häiritsi untani. En vain saanut kiinni, mikä se voisi olla. Suljin pois ilmavaivat ja muut suolentoiminnot, nivelkivut ja suonenvedot, pääsäryn, stressin, sopimattoman ruuan, myös juoman (tähän sisältyy liian myöhään nautittu kahvi), enkä keksinyt mitään.
Ainut mikä eilen jäi tekemättä, oli raikas ulkoilma lenkki. Voiko sillä tosiaan olla niin suuri merkitys?
Olin uneton kaksiossa, jossa toinen kyllä tuhisi oikein kunnon malliesimerkkinä vieressä. Hyvä puoli tässä on se, että ainakin toinen meistä nukkui. Niin ja minullahan on aikaa nukkua vaikka päivälläkin, jos siltä tuntuu.
Unettomuus ei silti ole leikin asia. Liian pitkään jatkunut huono unisuus altistaa uusille sairauksille, mutta en keskity niihin nyt. Tämä unettomuus saatta johtua toki myös näistä vaihdevuosihormooneista, joita tuo hormooniestolääkitys muuttaa. Oikeastaan se ei taida varsinaisesti muuttaa vaan vähentää, muutoshan toki on sekin. Laitanko siis hormoonien tai niiden muutoksen piikkiin huonosti nukutun yön?
Uneton kaksiossa on nyt näinä aamun harmaina tunteina löytänyt kaksi syytä huonosti nukuttuun yöhön. Toiseen voin vaikuttaa, toiseen en. Siispä lenkille lähden. Arvatkaapa vain jaksaisko ja huvittaisko? Mutta olen nyt armoton itselleni ja heitän itseni pihalle, tuohon raakaan kylmään talvikeliin.
Tänä aamuna kun avokkini ehti aamupalapuuhiin ennen minua, koin olevani erityinen, vähän kuin prinsessa. On nimittäin harvinaista herkkua herätä siihen että keittiöstä kuuluu aamutoimien ääniä.
Aamukahvimukit käsissä, hiljaisuuden vallitessa, katselimme ulos keittiön ikkunasta ja hän totesi "Miten tuonne voi ihminen mennä, kun siellä on umpipimeää ja jääkylmää?" No niinpä. Hänen kuitenkin piti lähteä, minun ei. Tuo lause jäi kuitenkin pyörimään otsalohkooni, pimeää ja kylmää.
Kuinka ollakaan tämän päivän joulukalenterikuva on juuri sopivasti ja suoraan vastaisku tuolle talven pimeälle ja kylmälle. Sopivasti osui myös se että sain nauttia siitä harvinaisesta herkusta etten ollutkaan se joka nousee ensin aamupuuron keittoon.
Sen suhteen minulla ei kuitenkaan ole mitään valittamista. Avokkini työajat ja -olosuhteet ovat epäinhimilliset, jos minulta kysytään. Yrittäjä joutuu lähtemään hälytyksen tultua töihin riippumatta siitä mitä kellon viisarit näyttävät ja mikä keli ulkona on. Toista se on tällaisen toimistotyöläisen.
Tämä on näitä aikuisen naisen "pieniä hetkiä prinsessana".
Syöpämatkani aikana kun kirjoitin lähes päivittäin, en tullut miettineeksi että ne olisivat kantaneet myös muita tai tulisivat tulevaisuudessa kannattemaan muita saman kokeneita. Näin on kuitenkin käynyt. Olen siitä kovin iloinen.
Aluksi kun kysyttiin kauanko olen kirjoittanut, muistelin että jostain 1993 vuodesta lähtien. Väärin muistin. Olen kirjoittanut koko ikäni, nuo varhaisemmat kirjoitukset ovat vain kadonneet. Tuo tosiseikka avautui itselleni kun isän tavaroita ja myös loppuja äidin tavaroita siivottiin siskon kanssa vuosi sitten. Muutamia kirjoitusvihkojani oli tallessa, sellaisia jotka olen kirjoitellut peruskouluvuosina.
Kirjoittaja minusta tuli vahingossa tai sattumalta. Se vain tuntui minusta luontevalta tavalta ilmaista itseäni.
Tullakseen edes vahingossa kirjoittajaksi, on luetava paljon ja kaikenlaista. Lapsena luin paljon enemmän kaikkea muuta kuin koulukirjoja, sehän on tuiki tavallista. Kävin oman kylän kirjastossa vähintään kerran viikossa. Kun se laitettiin kiinni ja siirryin itsekin yläasteelle, kävin kunnan pääkirjastossa yhtä tiuhaan tahtiin.
Siinä oli pitkä aasinsilta siihen, että kirjastossa kannattaa käydä ja kävellä vähän muitakin hyllyvälejä kuin niitä tuttuja ja turvallisia. Eilen illalla olin Sotilaskodin kirjatossa vapaaehtoisvuorolla. Päälystin uusia kirjoja ja laitoin ne esille. Niiden tieltä piti laittaa hyllyyn oikealle paikalle ne jotka olivat olleet hetken esillä.
Löysin jotain aivan riemastuttavaa ja tätä luovaa kirjoittamista tukevaa aineistoa. Siitä kuva tässä tekstin mukana. En olisi osannut hakea hyllystä venäläistä huumoria käsittelevää kirjaa tai suomalaisista kaupunkitarinoista tehtyä kirjaa. Ne tulivat vastaan vahingossa ja minä lainasin ne.
Olen ystäväni kanssa käynyt viikoittain lenkillä. Lenkin pituus on noin 5-6 kilometriä ja aikaa siihen kuluu tunti, vähän alle tai vähän päälle. Tunti raikkaassa ulkoilmassa ja tunti maailmanparannusta. Monet huolet ja murheet on jätetty tuonne lenkkipolulle.
Päälimmäisenä ovat toteamukset: paskan määrä on vakio, elämästä ei selviä helpolla ja että olishan tässä vähemmilläkin murheilla voitu mennä.
Maailmanparannuksen päätteeksi mieli on keventynyt ja jaksamme taas luottaa siihen, että kyllä elämä kantaa ja että asioilla on taipumus järjestyä. Tämä on omakohtaisilla kokeuksilla todettu.
Kaikilla asioilla on taipumus järjestyä, suuntaan tai toiseen. Usein niiden eteen kuitenkin pitää tehdä jotain, eli potkia perseelle. Ja kuka sen tekee, no sitä ite, sinä ihan ite. Jos luulit, että joku tulee järjestämään sinun puolestasi asioitasi, väärin luulet. Joskus käy jopa niin että joudut järjestelemään asioita pyytämättä ja yllätäen. Ja miksi? koska kukaan muu ei tee niille mitään. Tai jos tekee niin usein sotkee kuitenkin lisää.
Kuulostaako edellä kuvattu tutulta? Useimmille kyllä, ainakin minun ystäväpiirissäni. Joten jos huomenna tulee uutta lunta tupaan, seuraavana päivänä olen sen jo harjannut ulos.
Niin, sitä vain halusin sanoa, että on todella antoisaa käydä lenkillä ja parantaa maailmaa. Sitten kun on tehnyt hyvää muille voi saa hyvää mieltä myös itselle.
Muutamana päivänä on maassa ollut hyvin ohut kerros lunta tai kuuraa. Parina päivänä olen ihan joutunut harjaamaan lumen pois auton päältä. Nyt sitä sataa jälleen. Lämmin valoisuus ja tullut harmauden tilalle. Rauhoittaa mukavasti tätä ankeuteen taipuvaa mielentilaa.
Talviunet, uudet sanat, kummalliset ajatukset muotoutuvat leikellyistä sanoista. Sanat ovat meidän kaikkien käytettävissä. Niitä voi aakkostaa, lajitella, paloitella, tunnustella, ääntää ja kääntää, miten vain. Hurraa, minä olen ihan hurahtanut tuohon leikkaa&liimaa tekniikkaan. Joulukalenterin lisäksi uutta tuotantoa pukkaa, hikeäkin pukkaa, saa kuivata otsaa ja tukkaa.
Joulukalenterissa riittä luukkuja uuteen vuoteen asti, vähän ylikin. Kaikki ne tulen julkaisemaan tuonne Joulukalenteri-albumiin. En luovu luomisesta, enkä luo luovuutta väkisin. Sanat kertovat itse miten ne haluavat tulla järjestellyiksi. Niin ovat sanoneet muutkin sanoilla taiteilevat.
Tänään tein sen. Tämän talon portaat, seitsemän kerrosta ja kahteen kertaan. Treeninä hyvä, puolijuoksua portaat ylös ja alas. Kuusitoista porrasta per kerros tekee yhteensä 224 porrasta. Ajasta ei nyt vielä puhuta mitään. Ilmainen treenipaikka ihan nenän edessä. Toistetaan tarvittaessa eli huomenna.
Ulkona tuo ilma vain ei inspiroi ulkoilemaan. Väittävät että pukeutumiskysymys, ehkä niinkin, mut ei oo pakko jos ei taho. Tänään mä en taho. Leikkelen mieluummin mainoslehtiä riekaleiksi ja sitä rataa.
Antaa pimeyden ja harmauden olla ulkona. Ihan keskenään. Keskustelen mieluummin noiden sanojen kanssa. Ne eivät väitä vastaan ja mukautuvat siihen miten ne peräkkäin laitan. Onneksi tuo aktiiviranneke pitää huolen siitä etten unohdu istumaan liian pitkäksi aikaa paikaoilleen.
Saas nähdä mitä mää huomenna keksin.
Viime talvi oli pelkkää harmaata ja pimeää lokakuun puolivälistä johonkin maaliskuun kevätpäiväntasaukseen asti. Viisi kuukautta marraskuuta. Se söi kyllä ihmistä. Ei sillä että niin pakkasesta tykkäisin, mutta kun ei näe mitään, ei tunne mitään eikä käsitä mitään. Kuin pää olisi täynnä hyllyvää massaa, jonka liike on epämääräistä ja arvaamatonta.
Kuten muutama päivä sitten laitoin, joulukuussa julkaisen jälleen jo perinteeksi muodostuneen kuvajoulukalenterin. Olen nyt tehnyt sille oman kuva-albumin. Lisään joka päivä uuden joulukalenterikuvan.
Alunperin idea lähti siitä kun näin jutun muusikko Karri Paleface Miettisen ja kuvataiteilija Kaisa Happosen tekemästä runokirjasta REVI SE - ja kokoa maailma uusiks.
Kävin hakemassa valmiiksi painetun kirjan Tigeristä ja aloin leikkaamaan mainoslehtiä, ilmaisjakeluita, kaikkea mitä postiluukusta sisälle on työnnetty. Kokoava ajatus teksteillä on "voimalauseita mainoslauseista" Tässä tulos, katso joulukalenteri.
Olen tällä viikolla saanut uusia makuelämyksiä tuon avokkini toimesta.
Tänään tuli yllärinä jogurttikahvia, joka ei ollutkaan pahaa, vaikka lähtökohtaisesti se olisi voinut olla. Maistoin ja lisäsin siihen vähän vaniliinisokeria. Mitä pakkaavat maidon ja jogurtin niin samanlaisiin purkkeihin. Huolimattomampi olisi voinut vaikka erehtyä.
Pari päivää sitten sain Kik-herne-munakasta. Sekaan oli lisätty aurinkokuivattua tomaattia. Ei Huono, oikeesti. Ei mikään gourmet elämys mutta tuhtia vatsantäytettä. Äänestin reseptin jatkoon, saa siis tehdä toisenkin kerran.
Tänään tuli toinenkin ylläri jogurttikahvin jälkeen. Näin jälkeenpäin voin vain todeta että missasin jälleen kerran aivan täydellisen parisuhdedraamantilanteen. Minä ja minun käsittämätön kärsivällisyyteni. Lainaan tähän somepäivityksen, jonka tämä kanssani avuva mies faceen kirjoitti.
"Mitä teet, kun kumppanisi tulee aamulla työstä ja oikaisee itsensä hetkeksi vastavaihdetuille parisängyn lakanoille sahanpurua housunpunteissa? Päivi sanoi älä liiku, haki imurin ja poisti purut. Hymyili päälle, että mies on nyt imuroitu. Muitakin toimintamalleja tilanteeseen olisi. Olen onnekas mies."
Että tämmöstä tänään. Huumoria ei meidän suhteesta puutu, vaikka yhteisen tekemisen aika onkin toisinaan kortilla. Meillähän on koko loppu elämä aikaa.
Olen kovin kiitollinen siitä, että olen saanut tutustua taidegallerian pitäjiin ja onnistunut murtamaan jälleen yhden myytin, joka koskee itseäni.
Galleriaan mennäkseen ei tarvitse olla miljoonaa pankkitilillä jotta voisi katsella tauluja, ei tarvitse olla taidesiantuntija jotta voisi ymmärtää mitä taiteilija on taulussaan halunnut sanoa, ei tarvitse kuulua tiettyihin piireihin, ei tarvitse olla kuin oma itsensä ja astua ovesta sisään.
Taidegalleria on perinteisesti mielletty hienostuneeksi paikaksi, johon ei tavallinen duunari voi astua sisään. Ai miksi? noh, en minä vain tiedä, ehkä se olisi jotenkin sopimatonta, ehkä tauluihin tulisi vääränlaisia silmäilyjälkiä. Luullaan että, siihen hienostuneeseen paikkaan mennäkseen, pitäisi olla taiteilija tai rikas taiteen ostaja.
PItääksesi jotain taulusta sinun ei tarvitse tietää kuka sen maalasi ja miksi. Sitä paitsi, se mitä sinä näet taulussa saa olla jotain ihan muuta kuin mitä taiteilija on siihen halunnut kuvata. Tulkinta on aina henkilökohtainen. Toki taulu, jossa on kuvattu auringonkukkia, näyttää siltä että taiteilija on siihen kuvannut auringonkukkia. Siinä ei ole mitään kompaa tai kaksinaimerkityksellisyyttä tai runollista syvyyttä elämän ohimeneväisyydestä.
Galleria on eri asia kuin taidemuseo, joka on tarkoitettu myös rahvaalle, jotta se näkisi edes vähän sitä ylempää hienoa kulttuuria, jota ei siis ole tarkoitettu kaikille. Niinhän sitä luullaan, kun kuvitellaan eikä uskalleta ottaa oven rivasta kiinni ja mennä sinään. "Päivää, tulin katselemaan millaisia tauluja teillä on." Tottakai galleristi haluaa myydä, sehän on hänen työtään, mutta kyllä he tietävät ja ymmärtävät ettei kaikilla ole miljoonaa pankkitilillä. Heidän, joilla ei ole, pitää käydä galleriassa katsomassa niitä tauluja.
Tiedättekö, että sinne ei ole pääsymaksua eikä sinne tarvitse täyttää taiteenkatselusoveltuvuuskriteereitä? Sinne voi mennä katsomaan tauluja ja sanoa lähtiessään "Kiitos, teillä on kauniita tauluja".
Jos et uskalla mennä yksin, minä tulen mukaasi. Taide on ihana asia.
Vielä muutama päivä siihen kun jo perinteeksi muodostunut kuvajoulukalenterini alkaa. Teema on mietitty ja aineistokin on koossa. Tänä vuonna ei tule kuvia valoista tai ikkunoista tai jouluisista asioista, vaan jostain ihan muusta, näette sitten.
Joulukalenterikuvien idea lähti laukalle neljä vuotta sitten, kun kävelin Armonkalliosta töihin Stockmanin ja monen muun liikkeen näyteikkunoiden ohi.
Lapsuudessani oli aina jännittävää kun silloisen asuinkuntani keskustan liikkeet avasivat jouluikkunansa joulukadun avajaisissa kutakuinkin joulukuun ensimmäinen päivä. En muista tarkkaan päivää, mutta sitä odotettiin yhtä lailla kuin Joulupukkia. Niin ja tietenkin niitä karkkeja, joita Joulupukki heitteli samaan tyyliin kuin penkkariporukka keväisin.
Olin jo ideaa edeltävänä vuonna katsonut Stockmanin jouluikkunaa, johon rakennetaa vuosittain kaikkia kaupunkilaisia ilahduttava jouluasetelma, jossa on myös liikkuvia osia.
Sitten päätin, että ilahdutan lähtökohtaisesti itseäni sillä, että kuvaan jokaisena joulukalenteripäivänä jonkun jouluisen näyteikkunan. Tampereen keskustassa se oli helppoa. Muutamia kuvia toki piti kuvata varastoon viikonloppua varten ja muutama kuva tuli otettua muualta kuin Tampereelta. Se oli kivaa ja seuraavana vuonna tein sen uudelleen. Mietin toiseen joulukalenteriini jotain uutta, koska jouluikkunat nyt vaan ovat samankaltaisia vuodesta toiseen.
Joulukalenterikuvat olen julkaissut sekä facebookissa että instagramissa.
Teema tähän mennessä ovat olleet:
2016 #jouluikkuna
2017 #lightsoftampere
2018 #pilkahdus_pimeässä
2019 #iloa_ja_valoa
Tänä vuonna kuvat tulevat myös tänne blogiin omaan osastoonsa.
En ole varsinaisesti jouluihminen, mutta tämä joulukalenterin tekeminen on se juttu eli tekeminen ja omien ideoiden jalostaminen.
Siipä Tip-Tap-Tip-Tap . . .
Kuntoillut olen toki harva se päivä, mutta silti aktiivisuusrannekkeeni näyttää tolkuttoman pieniä lukemia. Syystä että olen sinne kirjannut keskitason kuntoilija ja siihen pitääkin sitten tehdä jo enemmän kuin kävellä kaupalle ja takaisin.
Aamupäivällä oli sellainen olo, että pihalle mars. Lähdin kuntopolkua Lamminpään majalle (Teivon itäpäässä) jossa on pitkät portaat parkkipaikalta ylös harjun päälle. Portaita muistaakseni, eikun tarkistin netistä, portaita on siis 106 + 46. Oliko niitä niin hitokseen paljon? Olisin väittänyt että alle sata. Ihan sama, juoksin ne sillä kunnolla mikä nyt on, nimittäin alhaalta ylös. Ja luaja kui mää höökäsin keuhkoni pihalle ko pääsin ylös. Nyt ei enää puuskututa. Ehkä minä taas joku päivä menen puuskuttamaan portaisiin.
Lähimaastossa on kymmeniä kilometrejä kuntopolkua. Polkua, joka kulkee tuossa harjun päällä, niin että monin paikoin on hyviä alamäkiä harjulta alas. Sitten onkin eri asia miten kunto kestää tulla ne mäet ylös.
Sitäkin olen tässä miettinyt, että kyllä vaan tuli hyvään saumaan otettua tämä vuorotteluvapaa. Ensinnäkin tietenkin se että talvi näyttää toistaiseksi hvyin pimeältä ja väsyttävältä, toiseksi sitte se että tuo korona näyttää leviävän uudelleen, enkä minä sitä vasiten taho. On maar kauhian hyvä että saan olla kotona ja ne aktiviteetit mitä on, on sitten enimmäkseen ulkona tai sellaisissa tiloissa, joissa tartuntavaara on pieni.
Mää saan olla rennosti, eikä mun tartte muistaa yhtään lakipykälää.
Hyvä päiväkirja
Kulunut viikko on ollut todella täynnä aktiviteettia. Tai jos oikein tarkasti katson kalenterimerkintöjä, viime perjantai oli viimeksi päivä jossa ei ollut mitään sovittua kalenterimerkintää. Silloin oli kolmastoista päivä ja minulla siivouspäivä. Hyvä päivä oli.
Mutta sitten tähän kuluneeseen viikkoon, joka hengästyttää näin jälkeepäin ajatellen ihan itseänikin. Kaikki tekeminen on silti ollut kivaa.
Viime lauantaina tulin valituksi Nokian Invalidien hallitukseen kaudeksi 2021. Tiedossa on jo mikä tulee olemaan pestini hallituksessa, siitä sitten kun se varmistuu.
Viikon aikana olen ulkoiluttanut itseäni ja ystäviäni Pirkkalassa, Kangasalla ja Tampereella. Onhan se nyt kivampaa ulkoilla ja kuntoilla jonkun kanssa, yksin kuntoilua minulla on niin monien vuosien verran takana, että tämä on oikein hyvä näin.
Tiistaina oli Sotilaskotiyhdistyksen kevät-/syyskokous. Kokouksen aluksi jaettiin vuoden aikana haetut tunnustukset ja ansiomerkit. Minulle on haettu ja myönnetty hopeinen ansiomerkki aktiivisesta sotilaskotityöstä. Merkin myöntämiseen toki on vaikuttanut se työ mitä olen sotilskotisisarena olon aikana saanut aikaan vuodesta 2003 lähtien. Toki tämä korona-aika aiheutti sen, että muut harrastukset olivat tauolla ja voin tehdä Sotilaskodissa enemmän. Taisin olla useamman kuukauden aikana vähintään joka toinen tiistai kirjastossa.
Nuo kirjastossa vietetyt tunnit herättivät kiinnostuksen kirjaston toiminnan uudistamisesta, näkyvyyden parantamisesta ja monesta pienestä asiasta, jolla voitaisiin aktivoida nykyisiä varusmiehiä lukemaan.
Sotilaskotiyhdistyksen syyskokous on yhdistyksen vastuuhenkilöistä päättävä elin. Niin siinä sitten kävi, että minusta tuli kirjaston uusi vastaava. Ainakin itsestäni tuntuu siltä, että minulla on selkeä visio siitä mitä kirjaston toiminnan aktivoittamiseen voidaan tehdä. Toimikausi alkaa tammikuusta, joten kääritään hihat silloin sitten.
Keskiviikkoisin lämmitän Alisen avantosaunan saunaa. Se on rentoa puuhaa. Saa olla ihan itse omien ajatustensa kanssa, pienen kauniin järven rannassa. Keskiviikkoiltana olin myös Rintasyöpäyhdistyksen vertaisillassa, jossa oli lymfajumppaohjaaja. Miten yksinkertaista ja helppoa. Minäkin osaisin vetää tuollaisen jumpan. Ja sitten päähän tuli ajatus, että mitäs jos nyt kuitenkin vähän rajoittaisit.
Torstainna minulla oli kaksivuotis kontrolli mammografia. Kaikki hyvin ja ultran tehneen lääkärin määräyksestä leivoskahvit, eikä kaloreita saanut laskea. No en laskenut, sitten kyllä olin vesijuoksemassa ystäväni kanssa iltapäiväillä.
Ulkoilu, saunanlämmitys ja tämä kirjoittaminen ovat melko hiljaista hommaa. Tämä johdantona siihen, että muutamien viikkojen ajan olemme nyt miettineet ääniyliherkkyyttä. Olen jo aikaisemminkin ollut tai siis korvani ovat olleet meluherkkiä. Se tietää siitä että meluisan tapahtuman jälkeen korvat soivat usean tunnin ajan. Nykyisin kun olen hiljaisessa ympäristössä korvani eivät soi niin paljon. Siitä tuolla blogitekstien puolella enemmän.
Tänään pitäisi olla yhden saunan avajaiset, saapa nähdä suosiiko keli vai ei. Eihän se tietenkään saunan sisällä haittaa, eikä kyllä lammessa kävijöitäkään.
Elämässä tulee eteen tilanteita, joissa pitää toimia, vaikka et tietäisi miten.
Perjantaina saunalta kotiin tullessa, porraskäytävässä haisi. Oikein löyhkäsi, vahva virtsan haju. Tarkistin porrastasanteen ja hissin, kummassakaan ei mitään jälkiä. Ajattelin, että jos vielä aamulla haisee, sitten teen jotain. Mitä se jotain olisi, en vielä tiennyt.
Lauantaina kun lähdimme lenkille, virtsan haju tuntui edelleen hyvin voimakkaana. Tullessa päätin että tämä ei ole normaalia, mitä jos jollain on oikeasti hätä asunnossa? Esimerkiksi sairaskohtauksen saanut henkilö usein laskee alleen kaiken ja haju, se on käsinkosketelvan voimakas.
Soitin huoltopäivystykseen, huoltomies kävi totetamassa että kyllä täällä haisee ja että porrastasanne ja käytävä on siisti. Haju siis tulee jostain asunnosta. Sen enempään hänen valtuutensa eivät riitä. Hän ei edes soittanut asuntojen ovikelloja kysyäkseen, onko täällä kaikki hyvin.
Mitä minä voin tehdä, vaistoni sanoi että jokin on pahasti pielessä.
Soitin uudelleen huoltomiehelle, joka sanoi että hän voi tulla jos viranomainen on paikalla ja pyytää apua asukkaan tavoittelemisessa tai oven avaamisessa. Soitin hätänumeroon, kerroin että on tällainen asia enkä tiedä mitä pitäisi tehdä, mutta ei ole normaalia kun käytävään tulee asunnosta pistävä pissan haju.
Virkavalta tuli paikalle ja ilmeisesti sai asukkaisiin puhelinyhteyden. Enempää en tiedä, enkä koskaan saa edes tietää. Haju leijailee edelleen porraskäytävässä, mutta ei enää niin vahvasti. Hän, jolla oli avun tarve on avun saanut. Enkä minä joudu lukemaan Iltasanomien otsikosta "Ylöjärvellä löytyi viikon asunnossaan kuolleena ollut vanhus".
Tämä päivä on perinteisesti mielletty ja mielestäni tuomittu,epäonnen päiväksi. Mutta minä olen erimieltä.
Menneinä vuosina nimittäin, juuri näinä perjantaina on minulle tullut hyviä asioita:
- olen saanut työpaikan, jossa olin yli kymmenen vuotta
- olen ostanut auton, jolla ajoin viisitoista vuotta ja se on vieläkin liikenteessä, ei minulla vaan siskon mielehllä
- luulin kun kuvittelin että muistan muitakin, niitä on, ihan varmasti, kerron kun muistan (mitä, emmentaaliako tämä on?)
Minulle tämä nyt "mustaksi perjantaiksi" nimetty päivä on ollut Onnenpäivä. Sanokaa muut mitä tahansa. Jos tänään kolmantenatoista ja perjantaina olisi tapahtunut jotain huonoa, sen varmasti muistaisin.
Ihmismieli eli aivot, huijaavat meitä jokaista. Kun mieli on valmiiksi musta, se ruokkii mustia ajatuksia kuin kirkuvat iltapäivälehtien otsikot. Alkaa harmittaa jo se, että harmittaa ja kierre on valmis. Siitä pääsee eroon tunnistamalla olotilan ja tunnetilan. Tiedostamalla sen, että aivoni huijaavat minua nyt.
Siihen vaikka lääkkeeksi vähän lukemista. Tänään päivitin tuonne Runokirjan sivulle kirjassa olevia murrerunoja. Käy lukemassa ja syrjäytä ne harmaat ajatuksesi hetkeksi.
Olen käynyt omilla äärirajoillani lukuisia kertoja. Selvinnyt tilanteista, joista en juuri sillä hetkellä uskonut selviäväni. Kestänyt ja kestänyt, miten?
Pienenä kun sanoin äidille, että koulussa kiusataan, hän sanoi siihen "ovat vain kateellisia sinulle jostain, älä välitä siitä". Eihän se kovin hyvältä tuntunut, kestää ja samalla olla välittämättä. Nyt voin sanoa, että kyllä äiti oli oikeassa. Kateus pitää ansaita, eikä siitä todellakaan kannata välittää.
Sitten tulivat ruuhkavuodet. Pienet lapset, työt, harrastukset, omien vanhempien asioista huolehtiminen, puolison terveyden heikkeneminen - voi paska. Ymmärsin mitä on kun puhutaan ruuhkavuosista.
Mitä enemmän hoidin asioita, sitä enempään luulin kykeneväni. Niinhän minä siinä vaiheessa kykeninkin. Sitten tuli se uupumus. Vuosi 2015 oli kaikesta suorittamisesta selviytymistä. Töissä kävin vain siksi että en joutunut olemaan kotona, työasunnolla, yksin omien ajatusteni kanssa. Että koin olevani edes jotenkin hyödyllinen.
Yritin levätä ja tehdä itselleni kivoja asioita. Mikään ei tuntunut miltään. Pakotin itseni ulos lenkille, pakotin itseni tekemään ruokaa. Iltaisin raahasin itseni nukkumaan, herätäkseni aamulla oloon "Miksi mua aina väsyttää?"
Kun sitten vihdoin aloin toipua, tuli uusia haasteita. Kysyin "Eikö mikään riitä?" ja "Miksi näitä tuntuu sattuvain vain minulle?"
Työterveydessä sain lievän masennuksen pisteet masennustestissä ja lähetteen työterveyspsykologille. Olin niin väsynyt että en jaksanut sanoa ei. Se oli hyvä. Psykologi oli ammattitaitoinen ja minulle oikea persoona. Ymmärsin sen miksi psykologeja ja terapeutteja on olemassa.
Miksi en ollut tajunnut tätä ennen? No siksi, että psykologilla käyminen on edelleen tabu, salailua aiheuttava asia.
Tajusin, että psykologit ovat olemassa sitä varten ettei pää hajoaisi ihan kokonaan, että sinä selviä elämän myrskyistä muuttumatta vihannekseksi. Minä voin sanoa, minä kävin psykologilla. Itseasiassa useammallakin. Jokaisen kanssa puhuessa löysin uusia oivalluksia muuttaa ajattelutapaani, joka oli kääntynyt umpikujaan.
Miksi olin jäänyt umpikujaan ja tunsin olevani äärirajoilla? En arvostanut ja rakastanut itseäni tarpeeksi. Vaadin aina enemmän, parempaa ja nopeammin. Ihan vain elämän perusasioissa, ei pelkässätään töissä.
Facebookin kautta olen läytänyt "Hidasta elämää" -sivuston. Suosittelen muitakin käymään ja lukemaan. Sivuilla on monenlaisia artikkeleita elämän eri tilanteisiin.
Minä riitän tällaisena kuin olen. Minulla on rajat, kunnioitan niitä itse.
Tällaisilla mietteillä tänään.
Kuuntelin äänikirjana Mark Mansonin kirjan "Kuinka olla piittaamatta paskaakaan". Kannessa mainitaan, että se on nurinkurinen opas hyvään elämään ja minä olen samaa mieltä.
Manson kirjoittaa siitä miten pitää määritellä itselleen omat rajat, miten priorisoida elämän tärkeät asiat, miten vähemmän onkin enemmän. Olen sen oppinut kantapään kautta. Kantapää on hyvä oppikirja ja sen opit varmasti muistaa.
Elämäni erilaisten haasteiden keskellä selvityminen on pakottanut oppimaan asioita, koska ei ole ollut vaihtoehtoa. Pakko on opettanut, enkä antanut itselleni sitä vaihtoehtoa että luovuttaisin. Paskaaks tässä mitään yritää kun pieleen se kuitenkin menee. No niin menee, jos niin päättänyt, jo ennen kuin mitään on edes yrittänyt tehdä.
En ole jäänyt uhriksi, vaikka siihen olisi ollut miljoona mahdollisuutta. En ole luovuttanut, vaikka se on monesti käynyt mielessä. Selviytyminen ei ole onnesta kiinni, vaan siitä että ymmärtää epäonnistumisen ja virheiden olevan viittoja oikealle tielle. Sallii itselleen virheet, sallii sen että keskinkertainen on riittävästi.
Tämä ei ole tullut ilmaiseksi. Olen joutunut myöntämään itselleni lukuisten terapiakäyntien aikana että kaikkea en voi saada valmiiksi, kaikkia ihmisiä lähelläni en voi pelastaa. Kaikki lähtee siitä että pelastan itseni ensin, sitten vasta voin auttaa muita.
Eilen Isänpäivänä ymmärsin, että se suru, joka olisi pitänyt käsitellä vanhempieni hautajaisten jälkeen, on jäänyt osittain käsittelemättä. Kun ei ole päähän mahtunut. Eipä siis ole ihme, että olen jatkuvasti väsynyt. Kaikki ne käsittelemättömät surut, ne pitää nyt käsitellä. Miten sen teen, en tiedä, mutta se varmasti selviää tämän vapaajakson aikana. Ehkä tämä päiväkirja on osa sitä, osa sielun sopukoiden avaamista.
Tällä viikolla olen pohtinut joutilaisuutta ja sitä mitä tarkoittaa olla vaan. Olla tekemättä mitään. Kirjoitin siitä blogitekstin Aktiivinen joutilaisuus.
Eilen saunaa lämmittäenssä taittelin vanhoja kirjoja seuraavaa askarteluiltaa varten. Sekin oli joutilaisuutta, jolla oli tarkoitus mutta ei varsinaista suorittamisen tavoitetta.
Illalla oli kuoroharjoitukset, laulamme tällä hetkellä maskit naamalla ihan vain laulamisen ilosta. Esiintymisiä ei ole tiedossa, koska korona.
Aktiivinen joutilas lähtee lenkille, kirjastoon ja uimahalliin. SE on minulle itselleni hyvää tekemistä. Sellaista, jossa aivoni saavat levätä, mutta jalat eivät.
Palatessani tänään Sanataide aamiainen -kurssilta, kerrostalon porraskäytävään tulvi vanhanaikainen popcornin tuoksu. Tuoksu, jota en ole kohdannut muutamaan vuoteen. Viimeisin muistikuva popcornista on syöpähoitojen jaksolta, jolloin mikään ei maistunut miltään. Paitsi lakritsi ja voilla maustetut mikropopcornit.
Tuolloin mikään ei oikein edes tuoksunut miltään, ainakin siltä tuntui, aisti oli lähes tyystin pois pelistä. Tai jos tuoksui, se tuoksu tuntui aisteissa kymmenkertaisen voimakkaalta normaaliin verrattuna.
Sitä mukaa kun aikaa kuluu, myös muistikuvat siitä ajasta hämärtyvät ja unohtuvat. Eivät kaikki, eikä pidäkään. Toisinaan jopa tuntuu siltä, että toistan itseäni kun puhun siitä ajasta ja niistä tuntemuksista. Haluan silti puhua niistä.
Miksi muistaa menneitä, syöpähoitoja tai popcornin tuoksua? Siksi, että syöpä on nykyään vain yksi vakava sairaus muiden vakavien sairauksien joukossa. Siihen ei enää kuolla, siitä voi parantua. Siksi, että popcornit ovat terveellisempiä kuin perunalastut.
Aamulla tönäisin kahvimukiani niin että maitokahvia läikkyi pöytäliinalle. Se on onneksi keltaisen-ruskea-raidallinen, eikä läikkä siinä näy. Huuhtelin sen melkein heti. Muistin jälleen että siihen vanhaan normaaliin ei ole ollut paluuta, on ollut pakko opetella uusi normaali. No, mitä sitten, jotkut joutuvat opettelemaan kävelemisen ja puhumisen uudestaan.
Minä olen opetellut hyväksymään nykyiset puutteeni ja rajoitteeni. Sen että väsyn helposti ja sen että kaikki elimistössäni ei enää toimi kuten ennen. Niiden kanssa voi silti elää hyvää elämää. Voi iloita siitä että naapuri on tehnyt popcornia ja tuoksu tulee vastaa käytävässä. Voi iloita siitä että mielikuvitus toimii ja on sormet joilla kirjottaa kiitollisuutensa näkyväksi.
Iloitsen tästä päivästä ja muistan sen, että aurinko on tuolla pilvien toisella puolella.
Olo on kuin epävireisen pianon. Pää ei käynnistynyt, vaikka aamukahvi oli riittävän vahvaa. Syy lienee siinä että menin liian myöhään nukkumaan. En vain malttanut, tai siis me emme malttaneet mennä ajoissa nukkumaan.
Katsoimme Areenasta suosikkisarjaamme Pirunpelto. Sarja tekin minuun vaikutuksen jo ensimmäisestä jaksosta lähtien. Nyt kun asun kaupungissa, jossa suurin osa kuvauspaikoista sijaitsee, katson sarjaa ihan uudesta näkökulmasta.
Pari päivää sitten opin sellaisen asian,että Tyrisevä on kylä Sastamalassa. Luin lehdestä jutun jossa Sastamalassa asuva opettaja oli tehnyt pyöräretken kaikkiin kunnan lakkautettuihin kouluihin. Tyrisevä on oikeasti olemassa, ei mikään keksitty paikan nimi.
Olo on edelleen epävireinen, joten keitän iltapäiväkahvit. Sen jälkeen suuntaan savusaunaan Länsi-Teiskoon. Saunassa ja järvessä viimeistään vire löytyy uudelleen. Huomenna jaksan taas vaikka mitä.
Kummassa on vika, jos kirjan lukija tuntee itsensä tyhmäksi? Kirjassa vai lukijassa vai molemmissa?
Olen tätä miettinyt viimeksi silloin, kun opiskelin ylempää amk-tutkintoa. Muutamien kurssien oppikirjat oli kirjoittanut yliopiston tutkija tai valmis tohtori. Oppikirjaa lukiessa piti olla sivistyssanakirja vieressä, että voi tarkistaa mitä jokin sana tarkoittaa. Sana joka näyttää suomenkieliseltä ja ääneen luettuna kuulostaa suomenkieliseltä, mutta ei siltä tunnu. Tunnen itseni tyhmäksi, kun en ymmärrä mitä suomeksi kirjoitetussa tekstissä lukee. Selitän itselleni että en ole riittävästi opiskellut että ymmärtäisin kaiken. Sivistys on korkeampaa oppitasoa, jota minulla ei vielä ole. Saa nähdä tuleeko koskaan olemaankaan jos oppikirjan pitää olla näin vaikea.
Olen nyt tutkinut erilaisia kirjoituskilpailuja ja ajattelin, että osallistun. Yhteen runokilpailuun lähti jo aineisto ja nyt löysin kirjakriitikkokisan. Kilpailussa tulee kirjoittaa kirja-arvostelu tai kirjakritiikki jostain parin viime vuoden aikana ilmestyneestä runokirjasta. Siitä paikasta minä lähdin kirjastoon ja valitsin kaksi runokirjaa. Molemmat ovat suomalaisten tekemiä, toinen naisen ja toinen miehen. Tasa-arvon takia tai jotain sinnepäin.
Naisen kirjoittama runokirja on pieni, käteen sopiva ja helposti luettava. Miehen kirjoittama on koulun ruotsinkielen oppikirjan kokoinen ja paksuinen ja vaikeasti luettava. Kirjalla ei ole mitään tekemistä äsken mainitsemani ruotsin oppikirjan kanssa, mutta se kuvaa kirjan kokoa parhaiten.
Kirjoitin oman kirja-arvosteluni tuosta naisen kirjoittamasta runokirjasta, koska pystyin hyvin samaistumaan teksteihin.
Miehen runokirjan äärellä, mietin olenko tyhmä vai onko kirjassa liikaa sivistyssanoja ja onko sitä edes tarkoitettu tällaiselle maalaisihmiselle luettavaksi? Ainakaan en ole tämän kirjan kohderyhmää. Luin sitten netistä tämän kirjan arvosteluja. Ylistystä, palkintoja, kunniamainintoja.
PItääkö kirjassa olla vaikeita sanoja, pitääkö kirjoittajan olla opiskellut yliopistossa kirjallisuutta? Haluaako kirjoittaja korostaa oppineisuuttaan ja korkeaa sivistystasoaan? Kenelle hän on kirjoittanut tämän kirjan? Itselleenkö ja muille yliopistossa opiskelleille?
Siinäpä kysymyksiä, joihin en osaa vastata. Pitäisi päästä haastattelemaan kirjailijaa, jotta voisi selvittää nämä vaikeat asiat. Tähän kohtaan osaan itsekin laittaa sivistyssanan, jonka olen töissä oppinut, dilemma. Minulla on tämän kirjan suhteen ymmärtämisen dilemma.
Minäkö tyhmä? no en myönnä.
Kirjoitin tästä 28.10.2020 omalle FB-sivulleni ja tänään jalostan ajatusta eilisen kirjoituksen pohjalta.
Tilastollisesti joka kolmas suomalainen saa jossain vaiheessa elämäänsä syöpädiagnoosin. Suomessa ja Euroopassa tutkimus ja hoidot ovat tuottaneet tulosta, erityisesti työssäkäyvien syöpään sairastuneiden ryhmässä. Syöpä ei ole enää se mihin kuollaan, vaan se on yksi vakava sairaus, joka voidaan parantaa. Syöpä ei saisi olla enää tabu. Yhtälailla diabetekseen voi kuolla, se on kuitenkin sairaus jota ei pelätä eikä aina edes toimita niin että sen voisi ennaltaehkäistä. Sama koskee syöpää. Omalla toiminnalla voi ennaltaehkäistä riskiä sairastua, mutta silti saattaa käydä kuten minulle, sain syövän vaikka niin ei olisi pitänyt käydä.
Minun perheessäni ylitettiin joka kolmannen sairastuvan keskiarvo.
Äidilläni oli leukemia, hoidettiin ja sai neljä vuotta lisää elinaikaa. Hoidot kuitenkin vaurioittivat selkäydintä niin paljon että se lakkasi toimimasta. Mutta ilman hoitoja äiti olisi menehtynyt aikaisemmin. Hänen hoidoissaan kokeiltiin yli 70 vuotiaalle uutta lääkettä ja olin kovin tyytyväinen. Hoitovaste oli hyvä ja sairaalaan saatiin uutta tietoa hoidon toimivuudesta. Äiti nukkui ikiuneen joulukuussa 2014.
Minä sain rintasyövän 2018, vaikka olen toiminut kuten ”näin ehkäiset syöpää” -ohjeessa kuuluu toimia. Huonoa tuuria, sanoi lääkäri. Sain hoidot ja nyt olen terve. Hoidoista jäi kuitenkin jälkioireena fatiikki eli hoitoväsymys. Pärjään sen kanssa. Ilman syöpätutkimusta, seulontaa ja hoitoja minua ei enää olisi.
Isäni eturauhassyöpä löytyi samaan aikaan kun oma rintasyöpäni. Isä kaatui kotona, lonkka murtui, kuten monella vanhuksella käy. Hän oli tuolloin 93 vuotias. Tutkimuksissa sitten löytyi pitkälle luustoon edennyt syöpä. Isäni ei ollut käynyt eturauhasen kontrolleissa, vaikka kutsuja oli tullut. Hän ei myöskään kertonut minulle tai sisarelleni asiasta. Isä nukkui pois 2019 elokuussa.
Kysyin omalta lääkäriltä vuositarkastuksessa marraskuussa 2019, onko mahdollista että meillä on jokin syövälle altistava geeni. Vastaus oli, että nämä syövät ovat niin erilaisia että nykytiedon mukaan niillä ei ole yhteyttä.
Tutkimus on tärkeää, seulonnoissa käynti on tärkeää, itsestään huolektiminen on tärkeää. Kaikkeen tähän tarvitaan rahallista tukea. Itsestään huolehtiminen on toki jokaisen omalla vastuulla.
Minulla on vuosikontrolli marraskuun puolivälissä. Elän siinä toivossa, että kaikki on hyvin. Minulta on kysytty, etkö pelkää että se uusii? Vastaus on, en pelkää. Syy on hyvin yksinkertainen, miksi tuhlaisin voimiani pelkäämiseen kun voin valita toivon terveenä olemisesta.
Lokakuu lähenee loppuaan ja harmaus lisääntyy. Ikävä, masentava harmaus. Teen silti tilaa aurinkoisille ajatuksille, koska voin valita miten keskustelen itseni kanssa. Tietoisuus siitä, että väsyneenä aivot lähettävät vääränlaisia signaaleja ajatuksiin, on saanut minut järjestelmällisesti käskemään itseni jonkin muun ajatuksen pariin kuin sen harmaan ja ikävän.
Miten siinä muka onnistuu? Voin lohduttautua sillä, että ei siinä heti onnistu. Se vaatii harjoittelua vähän niinkuin maratonjuoksu. Väliin mahtuu sitten aurinkoisia päiviä, jolloin eivät harmaat ajatukset edes käy mielessä.
Tänään kuuntelin webinaarin Hyvänlaatuisen työn ihannemallista. Webinaari oli Minä, Syöpä ja työ -hankkeen loppuseminaari. Olen itsekin saanut apua sairasloman jälkeen töihinpaluuseen tämän hankkeen toimijoilta. Tarve tälle on suuri. Erityisen suuri tarve on heillä, joilla on edessä työn vaihtaminen tai työnkuvan muuttaminen. Itselleni riitti työn keventäminen ainakin aluksi. Mitä sitten jos vain aluksi?
Viime talvi oli pimeä, synkkä, pitkä, ikävä, märkä, valoton ... Energisyyteni katosi tyystin tai niin ainakin melkein tyystin. Syöpähoitojen jälkeen olen kärsinyt vaihtelevasti fatiikista eli hoitojen jälkeisestä väsymyksestä. Tästäkin puhuttii tuossa seminaarissa. Todettiin, että monella jää pysyviä pitkäaikaisvaikutuksia. Sellaisia, jotka vaikuttavat työtehoon ja työssä jaksamiseen.
Elämä jatkuu nyt niillä voimilla ja uudella normaalilla. Vanhaan ei ole enää koskaan paluuta.
Siitä olen iloinen, että hoidot eivät vieneet mielikuvitustani päin vastoin taisivat jopa lisätä sitä.
Aamulla silmät aukaistessa, huoneeseen tuli päivänvaloa, vaikka aurinko ei paista taivas on pilvessä. Tämä on nyt se mitä halusin, saan herätä vasta kun päivä on noussut, saan keittää aamukahvini rauhassa. Saan herätellä ajatukseni rauhassa.
Hyvä ja rauhallinen ajatus, tästä tulee hyvä viikko. Tänään menen ystävän kanssa lenkille ja toisen kanssa kirppikselle. Huomenna nettiseminaari hyvänlaatuisen työn aihepiiristä, syövän sairastaneiden töihin palanneiden tai sinne paluuta odottavien asiaa. Keskiviikkona saunanlämmitys- ja torstaina Sotilaskotivuoro. Perjantaina rakas tyttäreni tulee minulle viikonlopuksi. Hengästyttääkö? ei tässä hätää, minun ei tarvitse lähteä aamuisin mihinkään. Ensin huilataan ja sitten touhutaan.
Menneiden kahden viikon aikana olen tehnyt paljon sellaista mistä vain olin haaveillut tai ajatellut että kyllä minäkin voisin. Mitä olen tehnyt?
Toimin askasteluohjaajana talkooillassa, jossa laitettiin vanhat valmiiksi luetut kirjat uusiokäyttöön. Tekeminen jatkuu niiden osalta marraskuussa.
Toimin jumppaohjaajana, piti saada kyläyhdistyksen jumppapiiri aloittamaan syyskauden jumpat. Tarvittiin joku joka potkaisee homman käyntiin.
Toimin yhden naisen pitopalveluna talkoolaisten saunaillan järjestelyissä. Kahdellekymmenelle ihmiselle ruuan laittaminen olikin yllättävän nopea ja helppo homma. Toistetaan tarvittaessa.
Minä osaan, onnistumisen elämys on hieno tunne.
Kaikki se mitä olen elämässä tähän mennessä tehnyt, kaikki se mitä olen tähän mennessä läpi käynyt, kaikki missä olen mukana ollut, kaikki se on opettanut ja ohjannut siihen että minä osaan ja uskallan lähteä tekemään.
Tänään on todellakin hyvän viikon alku. On hyvä hetki muistella menneitä viikkoja. Hyvä hetki sille ajatukselle, että minulla on kaikki hyvin.
Lakaistaan maton alle
Ennen moderneja siivouskoneita, tällä tarkoitan pölynimuria, lakaistiin kiireessä roskat maton alle. Ainakin itse olen joskus yrittänyt nopeuttaa siivousta tällä huijausmetodilla.
Tänään siivotessa muistin taas sen, että olen monesti ihmetellyt sitä, miten roskat menevät ihan itse piiloon maton alle, kaapin taakse ja muihin pieniin koloihin. Kävelevätkö ne yön pimeinä tunteina sinne? Vai olisiko sille jokin fysiikan lakeihin perustuva selitys.
Ensimmäisenä tulee mieleen ilmanpaine ja ilmavirtaus. Aina kun avaan oven tai ikkunan, huoneen ilmamassa liikahtaa. Kun kuljen huoneessa, siirrän huoneilmaa tieltäni. Samaa ilman liikehdintää tapahtuu, kun hengitän. Sitä vain ei tule miettineeksi, kun ahertaa arkipäivän puuhiaan. Näkymätöntä ainetta ei miellä olevaksi, vaikka ilman sitä emme edes olisi täällä maapallolla.
Mietin myös sitä vaihtoehtoa, että roskat kaivautuvat räsymaton läpi piiloon maton sisään ja sen alle. Mutta miten syksyinen koivunlehti on tehnyt sen tempun kokonaisena?
Sitten törmään siihen ongelmaan, että kaikki matot eivät ole räsymattoja. Osa on muovi- tai kumipohjaisia käytävämattoja. Niidenkin alle ovat roskat löytäneet tiensä. Miten?
Toistaiseksi tämä ongelma on ratkaisematta. Eikä selitykseksi kelpaa se, että olisin itse lakaissut roskat maton alle.
Hyvä Päiväkirja
Tänään olen koonnut ja muokannut jumppatuntia, hikihän siinä tuli. Ulos en ole mennyt, koska tämä suomalainen talvi alkoi pari päivää sitten. Sehän tarkoittaa sitä, että vettä/räntää sataa, päivä on harmaa, märkää, kylmää... Ihan tyhmä keli.
Talviunieni ideahan oli, että en lähde aamulla liikkeelle kun on märkää ja pimeää ja kylmää. En siis lähtenyt. Toinen idea oli, että kirjoitan. Se tuntuu nyt vähän tökkivän. En siis tee itselleni paineita siitä. Onneksi pääsin paikalliseen kansanopiston järjestämään Sanataide aamiainen -kurssille. On mukava ryhmä ja hauskoja kirjoittamistehtäviä. Tosin niin tyypillinen ryhmä. Naisia, eläkkeellä olevia. Toisaalta mitä sitä voisi kuvitellakaan kun ajankohta on ennen lounasta. Kuka työssä käyvä sinne ehtisi, paitsi jos on talviunilla.
Mutta se jumppatunti. Tuhansia, tai no, ehkä satoja tunteja erilaisissa ryhmäliikunnoissa käyneenä oli kuitenkin aika haastavaa tehdä itse ohjattavaksi jumppatunti. Musiikkia onneksi löytyy Spotifystä. Kun muistat yhden biisin, antaa se ehdotuksena muita samankaltaisia. Mahtavaa. Sitten vain muistelemaan mitä on joskus jumpattu. YouTube auttaa jos mielikuvitus jämähtää. Lopulta tuli jo runsauden pula, eli jouduin karsimaan listaa, jotta se mahtuisi tuntiin.
Tuli mieleeni, kävin joskus rivitanssissa. Pitänee kaivella netin syövereistä muutama tanssilakana ja askeleet. Kaikki varmaan muistavat RedNexin Cotton-Eyed Joe -biisin. Siihen on helpot askeleet. Ai että, muistoja, muistoja.
Rakas päiväkirja. Syyslomaviikko takana ja uusi viikko uusine seikkailuneen edessä.
Olen sellainen tapahtumamagneetti, aina vaan tuntuu tulevan näitä erilaisia asioita ja tapahtumia ja kuulen itseni sanovan "kyllä mää voin tehdä". Osaavia ja rohkeita naisia tarvitaan monessa paikassa. Arvostan itseäni, olen ylpeä siitä mitä osaan ja uskallan kertoa sen.
Kyllä elämä kantaa, vaikka siltä ei aina tunnu.
Tänään saavutan 52 vuoden elämänkertapyykin, rajan, avaan oven uudelle vuodelle.
Tänä päivänä kukaan ei uskoisi, että siitä ujosta pikku tytöstä, joka piiloutui äidin helman taakse, on tullut rohkeasti itseään ilmaiseva aikuinen nainen.
Nainen, jolla on mielipiteitä ja joka uskaltaa ilmaista ne.
Nainen, joka on käynyt sellaisen elämän kriisinhallinnan läpi, ettei siitä kuka tahansa olisi selvinnyt.
Nainen, joka tietää mitä haluaa ja varsinkin mitä ei halua.
Nainen, isolla ännällä.
Nainen, jolle on annettu kyky selvitä mistä vaan.
Kyllä elämä kantaa, vaikka siltä ei aina tunnu.
Tuo lause tuntui kovin kliseiseltä, kunnes opin, että se on totta. Pitää vain uskoa, että niin käy. Kaikista mustimpinakin päivinä pohjamudissa pyöriskellessäni, päätin että täältä noustaan. Ei ehkä tänään mutta huomenna, jos ei huomenna niin ensi viikolla. Ja minä nousin. Minä en antanut periksi omalle mustalle mielelleni.
Tänään olen onnellinen. Tänään Olen. Olen kiltti itselleni.
Keskiviikko 14.10.2020
Erikoinen ja levoton yö. Liekö vähän retkikuumetta ilmassa. Lähden neitin kanssa pariksi päiväksi Turkuun syyslomaretkelle. Olen varannut aikaa omille kavereillekin. Kiva päästä näkemään heitä. Osaa olen nähnyt viimeksi silloin kun Turusta Tampereelle muutin, työni perässä.
Muuttanut ja muuttunut. Haastavia elämänvaiheita on riittänyt tarpeeksi ja ylikin. Kaikesta olen tähän mennessä selvinnyt, hengissä. Onnittelen itseäni siitä. Heikoilta vaikka tuntuikin paikoitellen.
Nyt on aika nauttia siitä mitä on. Vapaudesta ja siitä että voin tehdä mitä itse haluan.
Tiistai 13.10.2020
Sotilaskoti-ilta, kirjastovuoro. Tiedossa suunniteltu kirjojen järjestely ja siirto toiseen paikkaan. Pikkuinen juttu vain, mutta meidän vaatehuoneen kokoiselle kirjastolle iso juttu.
Pienestä asti olen lukenut paljon. Kunhan ensin opin lukemaan. Se oli vaikeata, en tykännyt koulusta, enkä vaikeista asioista. Opin kuitenkin lukemaan, laskemaan ja kaikenlaista mitä sitten oppii kun on ensin oppinut lukemaan. Viidennellä ja kuudennella luokalla luin kaikkea muuta kuin koulukirjoja. Viisikko, etsiväkirjat, Anni Polva, Tolkien ja kaikkea en muista edes. Sarjakuvista jäi mieleen "Pienet vihreät miehet" ja "Älli ja Tälli". Niitä ei taida edes divarista nykyisin lyötää.
Nykyisin lukeminen on haasteellista, tämä oravan keskittymiskyky. Se on seurausta sekä sytostaateista että vuosikausien stressitilasta. Ei vaan pysty keskittymään. Ei osaa rauhoittua niin että keskittyisi, edes tunniksi.
Kuutelen nykyisin äänikirjoja. Löysin palvelun nimeltä Ellibs. Sen kautta saa lainata kirjaston äänikirjoja. Samassa palvelussa voi toki kuunnella myös maksullista materiaalia. Mii häpiii.
Mutta siitä keskittymisvaikeudesta. Kuuntelin juuri Aamulehden lukijoilleen tarjoaman kuukauden äänikirjan, Olli Lindholm - Yhden miehen varietee. Se on haastattelujen pohjalta kirjoitettu kirja Ollin elämästä. Olli sanoi saaneensa lääkäriltä keskittymisharjoituksen, joka piti tehdä aamulla ennen ylösnousemista. Kun heräät, älä nouse heti, vaan jää hetkeksi peiton alle. Rauhoitu ennen kuin nouset.
Sitä minäkin olen nyt vapaalla ollessa voinut tehdä.
Maanantai 12.10.2020
Sunnuntaina tein maskeja neitille. Mustia, kuten hän toivoi. Siitä metrin kangaspalasta tulikin tuplasti se mitä kuvittelin, olisko tullu pieni laskuvirhe. Ompelin kuitenkin kaikki palat ja tänään hain lisää mustaa kuminauhaa.
Olen siivonnut kaappiani. Se on vielä muuton jäljiltä, kunhan johonkin saa käsistään nämä, siivoan sitten myöhemmin. Tänään on ollut ensimmäin se myöhemmin päivä. Kummallista, että kaikkien niiden "tärkeiden papereiden" joukossa on myös ihan suoraan paperinkeräykseen laitettavaa. Eikä sitten pienintäkään mielikuvaa siitä, miksi ne olivat siinä taltee laittamis vaiheessa jotenkin tärkeitä. Eipä ole enää, paperinkeräykseen siis.
Elimistöni kuuluttaa väsymystään. Olenko mennyt ennen vapaata niin lujaa, että nyt kun se huomaa levähdystauon tulleen, väsymys nostaa päänsä ja laittaa lepoasentoon. Osa väsymyksestä tietysti johtuu liian vähänstä ulkoilusta. Mutta kuka sinne ulos nyt menee kun koko ajan sataa. Sehän se paras tekosyy on. Kattellaan tilannetta.
Siinä kattellessa voikin käydä taas luikahuttamassa parit kuorolaulut. Semmossi ajatuksi tänään.
Lauantai 10.10.2020 Aleksis Kiven päivä, liputuspäivä.
Niistä Kiven päivistä on kirjallisuus muuttunut. Kirjoittajia on maailma täynnä, mutta sinne näkyy vielä mahtuvan yksi Virallinensihteeri.
Kulttuurin merkeissä kului tämä päivä. Tosin se oli taidenäyttelyyn ja lasiesineisiin tutustumista Nuutajärvellä. Kuorokaverini näyttely on Puukonttorissa tämän lokakuun loppuun asti. Hienoja tauluja. Minä en osaisi, mutta minä en olekaan maalari vaan kirjoittaja. Sitäkin mukiin menevästi, mutta juuri niin paljon että saan itselleni ja muutamalle lukijalle hyvän mielen.
Nyt voisinkin haastaa teidät lukijat kertomaan, mistä aiheista haluaisitte että kirjoitan? Myös runoaiheita saa laittaa. Kirjoitan mielelläni itseäni haastaen tekstinpätkän, vaikka sanasta Lapio tai Kopiokone.
Keväällä tein töissä sellaisen tempauksen, että pyysin työkavereita sanomaan jonkin sanan sen hetkisestä tunnetilasta tai asiasta joka juuri nyt on mielenpäällä. Vaikein sana oli Lämminvesivaraaja, mutta siitäkin sain runon aikaiseksi. Laitanpa sen tähän:
LÄMMINVESIVARAAJA
Hengitän hiljaisuutta sinun kainalossasi
Hengitän hämäryyttä yhteisen peiton alla
Vieressäsi on hyvä
Kuiskaan hymyillen, olet lämmin ja mukava
Olethan sinäkin, sellainen ajattelija
Yhdessä lämmitämme toisiamme
kuin lämminvesivaraaja
* * *
Ja sitten saunaan lämmittelemään ja järveen jäähtymään.
Perjantai 9.10.2020
Tulostin on nyt toiminut. Jotain oli mennyt vikaan ensimmäisessä asennuksessa. Siirsin sen toiseen paikkaankin, lähemmäs WLAN-reititintä. Yhteysvirhe, sellainen luki jossain kohtaa kun tein vianmäärityksen.
Myös telkkari piti asentaa uusiksi. Siinäkin oli tullut jokin asetusvirhe ensimmäisen asetustenmäärityksen kanssa. Äly-TV vai älyttömyys-TV, vaikka ohje tuleekin ruudulle selväksi suomeksi, oli siinä silti työtä. Ajattelin, että jos olisin vähänkään vähemmän joutunut työssäni käsittelemään erilaisia ohjelmistoja yms. niin olisi kyllä ollut haasteellista ymmärtää asetusten määritteleminen. Eihän se ihan pelkkää ookoota painamalla kuitenkaan mennyt eteenpäin.
Nyt jännitetään sitten koronan vaikutuksia. Saammeko vielä harjoitella kuoron kanssa? voiko kuntosalille mennä? Se tiedetään nyt, että maskia tulee käyttää. Apuva-miehen sanoin "happi loppuu, hävettää". Kahden ja puolen tunnin harjoitusten jälkeen tuntui ohimolla hapenpuute pienenä jomotuksena.
Tämmösillä ajatuksilla tänä aamuna.
Torstai 8.10.2020
Lenkillä on kiva käydä kaverin kanssa, puhua maat ja mannut ja puut juurineen. Normaalin lenkin varrella olikin todella suuren kuusen juurakko Aila-myrskyn jäljiltä nurin, tai miten se pitäisi ilmaista. Ainakin puu oli nurin ja juuret kohti taivasta. Juurakon koko oli hämmästyttävä. Ei tule ajatelleeksi, kuinka laajalle puun juuret ulottuvat. Pysäyttävä näky.
Saman olen nähnyt kerran aikaisemmin Vaskijärven luonnonpuistossa. Sen jäljet olivat Tapanin-myrskystä. Metsä oli kuin aavemetsä. Kymmeniä puita nurin, juuripaakut pystyyn nousseena. Voi kuvitella olevansa satumaan aavemetsässä. Vaikuttavaa. Muurahaispesätkin olivat siellä normaalia suurempia. Suurin oli lähes kaksi metriä korkea. Yksin kun olin retkellä, ei voinut saada kunnon kuvaa, mutta muistot jäivät.
Löysin muutama päivä sitten netistä kirjoituskilpailujen sivuston. Kovin vähän on nyt avoimia kilpailuja, mutta jotain sentään löytyi. Saapa nähdä miten käy. Jääkö osallistuminen siihen että saan viestin, Kiitos osallistumisesta.
Kahdet sandaalit ovat tuossa oven vieressä odottaneet kaksi kuukautta suutarille pääsyä. Tänään ne sinne sitten vihdoin sain toimitettua. Kesäsandaalit päätyvät varastoon mutta avantosaunasandaalit tulevat heti käyttöön kun ne on korjattu.
Ja seuraavaksi kuuden uutiset...
Keskiviikko 7.10.2020
Niinhän siinä sitten kävi, että tulostin piti asentaa kokonaan uusiksi tänään. Pari tuntia siihen kului aikaa, mutta luulen onnistuneeni. Tulostin sylki ulos eilisen tulostusjonon tulosteet.
Aikani kuluu kuluttamatta. Tänään on saunanlämmitysvuoro. Sen lisäksi tänään on maanantaisen sanataidekurssin tehtävien vuoro. Sain ne sähköpostiin, koska olin unohtanut merkitä kurssin kalenteriin. Sytoaivo, aivosumu - ihan mikä vaan, mutta sen kanssa tässä on elettävä.
On hetkiä, jolloin pää jäätyy ihan totaalisesti. Silloin on vaikea löytää mitään sanoja. Korvien välissä vain kuuluu rousk-rousk-rousk kun ajatusrattaat pyörivät tyhjää. Kun sanon sinulle että minun on vaikea löytää sanoja, sinä et ole edes huomannut sitä.
Tiistai 6.10.2020
Tänään kävin Ylöjärven uimahallissa ensimmäistä kertaa. Positiivinen vaikutelma. Riittävästi tilaa eläkeläisten joukossa tällaiselle keskimääräistä rivakammalle uimarille.
Tänään on muutakin aktiviteettia tiedossa. Olen lupautunut Pirkanmaan syöpäyhdistyksen Rintasyöpä-infoon puhumaan kokemustoimijan roolissa. Puheen runko on valmiina, kun tuo tulostin vain suostuisi yhteistyöhön.
On mielenkiintoista tavata heitä, joille syöpädiagnoosi on tullut hiljattain. On innostavaa rohkaista heitä, kertomalla että kaikki järjestyy. Hoito, jota saamme, on maailman huippuluokkaa. Ja omasta mielestäni ainakin, olen tämän syöpämatkani aikana saanut yhteiskunnalta vähintääkin sen mitä olen veroina maksanut. Ehkä jopa enemmän. Minulla on henkilökohtainen syy olla valittamatta veroista.
Iltasella sitten olen ilmoittautunut Karjalanpiirakka kurssille. Saapa nähdä vieläkö sormet toimivat kuten äiti minua pienenä opetti. Äidin oli opettanut naapurin karjalaismamma. Joka kyllä olikin oikein mukava ja auttavainen.
Maanantai 5.10.2020
Naapuritalon lipputangossa on lippu, mutta puolitangossa. Mietin millainen henkilö on tullut matkansa päähän, millainen koti jäi nyt tyhjäksi? Totean että tämä asia jää minulle arvoitukseksi.
Järjestin nuottikansion iltaa varten, koska kuoroharjoitukset. Joululaulujen harjoituskausi alkaa tänään. Vallitsevan koronatilanteen takia ei ole varmaa jatkuuko harjoittelu jouluun asti. Siihen asti nautimme siitä mitä on ja että vielä voimme laulaa yhdessä.
Nyt olen taas puuhannut niin paljon, että mä otan päikkärit.
Sunnuntai 4.10.2020
Tänään on edesmenneen mummuni syntymäpäivä, tänään on myös mieheni tyttären vanhemman pojan 5 v syntymäpäivä. Mummulleni lähetän onnittelut ja halaukset tuonne pilvien päälle. Poikaa käydään katsomassä tässä päivän aikana. Lokakuussa on monia läheisteni ja ystävieni syntymäpäiviä. Lapset iloitsevat lahjoista, mutta me aikuiset lähinnä voivottelemme että "Taas tuli yksi vuosi lisää". Toiset meistä eivät edes halua miettiä ikäänsä. Ymmärrän, vanheneminen on tämän hetken yhteiskunnassa lähes sairaudeksi luokiteltu. Sitä pitäisi välttää, se pitäisi saada pysäytettyä jne. Mietin miksi näin? en ole vielä keksinyt.
Eilinen lauantai kului rakkaan harrastukseni ja vapaaehtoistyön parissa. Olen tehnyt Sotilaskotiyhdistyksissä vapaaehtoistyötä nyt vuodesta 2003 lähtien. Eilen järjestimme kirjastoa uusiksi ja mietimme miten saisimme tiedon kirjaston olemassa olosta varusmiespalvelusta suorittaville. Kirjoje lukeminen on vähentynyt koko 2000-luvun, mutta silti vielä on heitä jotka haluavat lukea oikeita kirjoja. Samalla tietenkin näimme pitkästä aikaa toisemme, vihreät sisaret. Suurin osa sisaristamme on joko ikänsä tai jonkin sairauden myötä riskiryhmää ja he ovat joutuneet jäämään pois vapaaehtoisvuoroilta välttääkseen koronantartunnat. Onneksi nyt saadaan taas pitää kirjastot auki ja tarjota lukuelämyksiä heille, jotka lukevat.
Perjantai 2.10.2020
Kaunis syyspäivä, lämmin ja tyyni. Päivä kului saunanlämmityspuuhissa. Samalla sain toimia saunaemäntänä työporukalle, joka vietti tämän päivän teeman mukaan "Unelmien työpäivää". Oli mukava seurata täysin vieraita ihmisiä. Sitä miten he nauttivat saunasta, järvestä ja yhdessä olemisesta.
Tänään oli hyvä päivä. Tunsin itseni vapaaksi. Tunsin itseni vahvaksi. Totta se on, kaikki järjestyy aikanaan. Olen vain ollut hetkittäin hieman liian kärsimätön.
Torstaina 1.10.2020 illalla
Päivänpaisteinen päivä täynnä mukavaa tekemistä. Auton renkaidenvaihto aamupäivällä. Sitä on venytetty kalenterissa muutamia viikkoja jo, mutta tänään sai Focus uudet Nokialaiset alleen, syyshintaan.
Kävin myös tutustumassa Ylöjärven kirjastoon, jossa en vielä ollut ehtinyt käydä. Harmi vain että kirjastokortti olikin kotona enkä voinut lainata mitään. Menen uudestaan kun on se harmaa ja sateinen päivä. Niitäkin varmaan tulee, koska syksy.
Sain jo maanantaina tiedon, että tilaustyönä teettämäni mekko on valmis. Kävin sen sovittamassa ja hyvinhän se sopi. Siitä varmaan myöhemmin tänä vuonna tulee kuvakin päiväkirjaan. Päivitetään siis aikanaa.
Päivän kohokohta oli kuitenkin taidenäyttelyn avajaiset Tampereella Keskus Galleriassa. Tänään näyttelyn avasi taiteilija Juoni Pajavuori. Näyttelyn teema ja nimi on -Kesän jatkumo-. Näyttely koostuu 40 taulusta, joissa taiteilija on kuvannut kesää eri ympäristöissä ja myös sen yksityiskohtia.
Katseeni jäi kiinni tauluihin Ruusut ja Auringonkukat. Auringonkukat puhuttelivat niin inspiroivasti, että kirjoitin siltä seisomalta siihen pienen runon. Näyttelyn kutsuvieraista eräs rouva sitten ostikin Auringonkukat taulun. Mutta sitä ennen sekä taiteilija että kutsuvieraat saivat kuulla uunituoreen runon Auringonkukat.
AURINGONKUKAT
Taivasta hipovat, terälehtineen
kutsuvat keltaisella
Pilviä kutittavat
tuulessa huojuvat
Puhuvat kesän kieltä
Runo tulee taidenäyttelyyn taulun yhteyteen ja myös taidemaalari ikuisti sen itelleen.
Nautin siitä hetkestä, kun pääsen yllättämään ihmiset luovuuden inspiraatiolla. Kun taide tuottaa uutta taidetta toisessa muodossa. Hän maalaa, minä kirjoitan.
Keskustelimme siitäkin miten taiteen katsominen tuottaa hyvää mieltä. Saat hetkeksi jättää ulkopuolisen maailman ja vain katsella tauluja, nauttia siitä hyvästä olosta, jota kauniit taideteokset saavat mielessä aikaiseksi.
Hyvää yötä, tämä oli hyvä päivä.
Torstaina 1.10.2020 aamulla
Vuorotteluvapaalle jäädessäni viimeisenä työpäivänä (eilen) sanoin työkavereille, nyt jään talviunille.
Olenhan monena talvena toivonut, että voi kun vois mennä talviunille niinkuin karhut ja nukkua vaan ne pimeät, synkät, sohjoiset ja ikävät kelit ohitse.
Normaalit vuosilomat eivät riitä siihen, että voisit olla sekä kesällä että talvella kunnon lomilla. Ja minä itse, itseäni ajatellen, tarvitsisin molemmat. Vain toisen saa, palkallisena.
Tein valinnan, hyppään pois suorituskeskeisyydestä edes hetkeksi. Jää aamuisin nukkumaan lämpöisen peiton alle. Saan koska voin. Voin koska saan. Vielä on vuorotteluvapaajärjestelmä, jonka avulla tämä unelmani toteutuu. Käytän tämän nyt, huomisesta kun en tiedä.
Monet kysyivät, mitä aiot tehdä? vastasin, kirjoittaa ja liikkua ja tehdä kaikkiea kivaa tai sitten olla tekemättä yhtään mitään. Aion käydä katsomassa kavereita ympäri suomea. Aion istua järven rannassa ja kuunnella veden loisketta rantakiville.
Elämäni on tehty elettäväksi, ei murehdittavaksi.
Viime yönä heräsin, kun mieheni lähti hälytyksiä korjaamaan työpaikalleen. Heräsin ihan kunnolla ja kirjoitin lyhyen ajatuksen, joka vaan lähti, ei kysynyt "saank mä tulla?"
Mää puhun kaik, mitä kiäl ulos tua
kaik sammako koipines,
koirat karvoines
lyhyvä ja pitkä tavu.
Mää puhu ja pulputa
asiast ja varsinki sen viärest
Kaik mitä tiärän
senki mitä en tiänny et tiärän
Puhun, puhun, puhun
en jät mittä sisäl märäntymä . . .
Siihen se ajatus sitten nukahti ja minä myös.