John King tuo esille poikkeuksellisen näkökulman eläinten kohteluun

John King: Teurastamosta nousee rukous (2018)

Kustantaja: KOVASANA, Tampere (2021)

Suomentanut: Juha Ahokas

Kirja on hyvä, se kannattaa lukea, mutta on eri asia millaisia tunteita se herättää lukijassa. Teksti avaa uusia mielipiteitä ja näkökulmia aiheeseen, aivan eri tasolla kuin iltauutiset eläinaktivisteista.

Kirjailijana John King oli minulle uusi tuttavuus. Kirjan aihealue on oman mukavuusalueeni ulkopuolella, mutta totesin, että siellä kannattaa käydä.

Alussa kuvaillaan pitkään ja runsassanaisesti varsinaisen päähenkilön Michael Tannerin elämänkulkua, paikkoja, joissa hän kulkee. Millaista ruokaa hän syö, miten ja mistä aineksista hän ruokansa valmistaa. Välillä pudotaan hänen lapsuuteensa ja siihen, miten hän järkyttyi siitä, miten eläimiä kohdellaan. Tieto vaikutti häneen syvästi. Hän alkoi miettiä, miten ihminen kohtelee eläimiä ja luontoa. Miten hän voisi siihen vaikuttaa?

Kirjassa käsitellään eläinten oikeuksia poikkeuksellisesta näkökulmasta.

King inhimillistää eläimien ajattelua ihmisen ajattelun tasolle ja vertaa keinosiemennystä raiskaukseen. On totta, että eläimiä kohdellaan edelleen epäinhimillisesti, vaikka teuraseläinten hyvään kohteluun onkin jo kiinnitetty huomiota ja olosuhteita on parannettu. Silti saamme kuulla uutisista erityisesti karjankasvattajien väärinkäytöksistä ja tuotantoeläinten kaltoin kohtelusta. King puuttuisi varmaan edellä käyttämiini termeihin karjankasvattaja ja tuotantoeläin.

Minä provosoiduin Kingin ajattelun näkökulmasta. Teki mieli heittää kirja seinään ja soittaa kirjailija Kingille vain kertoakseni, että hän on mielenvikainen. Provosoituminen teki kuitenkin hyvää, vaikka se tuntui pahalta. Kun jokin herättää minussa tunteita, se todennäköisesti saa ajatteluni muuttumaan joiltain osin. King onnistuu sen tekemään tällä kirjallaan.

Kirjan henkilöiden mielentilat soutivat laidasta laitaan. Mietin, onko kirjoittaja kokenut samoja mielipuolisia ajatuksia, kuin mitä hän kirjansa henkilöille on kirjoittanut? Maanisuus ja pakkomielteinen ajattelu nousevat esiin monessa kohdassa. Se yhdistettynä eläin- ja ympäristöaktivismiin, kuulostaa paikoin pelottavalta.

Eläintensuojelu, luonnonsuojelu ja ilmaston lämpeneminen ovat asioita, joita ei vielä ole ratkaistu kokonaan. Niistä on tärkeä puhua ja kirjoittaa. Tosiasia on, että mikään ei muutu, ellei ihmisten mielipiteitä kyseenalaisteta esimerkiksi tämän kirjan näkökulman mukaisesti. Kyseenalaistan silti sen yksisilmäisen ajattelun, joka liittyy eläinaktivismiin ja joka tulee selvästi esille tässäkin kirjassa. Jos olet kovin herkkä sille, miten eläimiä kohdellaan ja miten kärjistäen siitä voidaan kirjoittaa, tämä ei ole sinun kirjasi.

Paikoittain tilannekuvailut ovat kyllästyttävän pitkiä ja jouduin monessa kohdassa palaamaan taaksepäin, jotta sain uudelleen kiinni asian punaisesta langasta. Kaikesta huolimatta kirja on mielenkiintoinen ja voin lämpimästi suositella sen lukemista.

Päivi Seppä 10.5.2021

John King: Teurastamosta nousee rukous (2018)

John King: Teurastamosta nousee rukous (2018)